A kormány nem gondolkodik a gyülekezési törvény módosításában, különösen nem a gyülekezési jog szűkítésében - jelentette ki L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. 

A fideszes Gulyás Gergely az egyéni véleményét fogalmazta meg az ügyben, amihez természetesen minden országgyűlési képviselőnek joga van - mondta L. Simon László, utalva párttársa, Gulyás Gergely december 31-i Népszabadság-interjújára, amiben a politikus, a parlament alelnöke a gyülekezési törvény esetleges módosításáról beszélt.

MostMI kormányellenes tüntetése az Operaház előtt. A jövőben is ugyanúgy tüntethetnekFotó: Szabó Gábor - Origo

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tájékoztatóján hangsúlyozta: a rendszerváltás egyik legfontosabb eredménye és értéke, hogy a gyülekezési joggal szabadon, korlátozás nélkül élhetnek a magyar állampolgárok.

L. Simon László nem számol a törvány módosításávalFotó: Mudra László - Origo

Bár az elmúlt 25 évben, politikai hovatartozástól függően, sok mindenben volt vita Magyarországon - folytatta -, „egy dologban viszont valamennyien biztosak vagyunk”, hogy a rendszerváltozás egyik legfontosabb értéke a szabadság, amelyhez a kormány ezután is ragaszkodni fog.

Fogják a sátorfájukat

L. Simon László közölte: a kormányzatban koncepcionális szinten sem volt szó a gyülekezési törvény módosításáról, az nincs napirenden, nincs is rá szükség. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a kabinetnek ne lenne véleménye arról, hogyan élnek vissza néhányan a gyülekezési joggal - mondta, példaként említve erre a Parlament előtti Kossuth Lajos téren zajló sátorozási akciót.

Abban bíznak, hogy egyszercsak szedik a sátorfájukat és hazamennekForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ám ez nem igényli a gyülekezési törvény módosítását - jelentette ki az államtitkár, úgy fogalmazva: „abban bízunk, hogy egyszer csak fogják a sátorfájukat és hazamennek”.

Lázár János is ezt mondja

Ha mégis születne a törvény módosítását kezdeményező egyéni képviselői indítvány, akkor ő azt nem támogatná - jelezte L. Simon László, megjegyezve, hogy a Miniszterelnökség vezetője, Lázár János is ezen az állásponton van. Az államtitkár ugyanakkor biztos benne, hogy a Fidesz-frakcióban nem is fog megfogalmazódni a gyülekezési jogot korlátozó elképzelés.

A Liga szakszervezetek forgalom-lassító tüntetéseFotó: Szabó Gábor - Origo

Az útdíj miatti országos útblokád tervét firtató kérdésre L. Simon László azt válaszolta: a jogszerűség a kérdés. A jogszerűtlen cselekedetektől tartózkodni kell, ám ha egy előre bejelentett demonstráció jogszerű, akkor a hatóságoknak - a törvényeknek megfelelően - segíteniük kell a lebonyolítást.