Lázár János minisztériuma adott belépőt Habonynak a Parlamentbe

fidesz, orbán viktor évértékelő, megérkezés, Habony Árpád
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökség kezdeményezésére kapta állandó belépőjét az Országgyűlésbe Habony Árpád. A tárca közleménye szerint az engedélyre azért volt szükség, mert több politikus is gyakran a Parlamentben hallgatja meg Habony tanácsait. 
Vágólapra másolva!

Az Átlátszó blog oldalára került fel az a közérdekű adatigénylés, amelyben egy olvasó azt kérdezte az Országgyűlés Sajtóirodájától, ki adott állandó belépőt Habony Árpádnak a Parlament épületébe. Az ugyanitt közzétett válaszból kiderült, hogy a tanácsadó a Miniszterelnökség kezdeményezésére járhat szabadon ki-és be a házba, ez azonban újabb kérdéseket vet fel.

Habony Árpádnak belépője van az Országgyűlésbe Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Csak munkatárs kaphat

A sajtóiroda levelében a belépést szabályozó házelnöki rendelkezés harmadik paragrafusának 6. bekezdésére hivatkozik, amely kimondja, hogy az Országházba szakértői belépőt kaphatnak a kezdeményező által meghatározott időpontig

„a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Miniszterelnökség, a minisztériumok és egyéb központi államigazgatási szervek országgyűlési ügyekkel foglalkozó munkatársai”.

A rendelkezés tehát kimondja, hogy a belépésre munkatársak jogosultak, ez azonban azt feltételezi, hogy Habony Árpád a Miniszterelnökség munkatársa. Ezt azonban Lázár János tárcavezető már korábban cáfolta.

A belépési engedélyt a Lázár János vezette Miniszterelnökség adta ki Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Miniszterelnökség is reagált

A Miniszterelnökség az MTI-hez juttatta el közleményét, amelyben azt írták, Habony Árpád tanácsait gyakran a Parlamentben hallgatják meg a politikusok, ezért volt szükség az intézkedésre.

"Habony Árpáddal kapcsolatban korábban már számos politikus elmondta, hogy meghallgatja a tanácsait, észrevételeit. Ezekre a beszélgetésekre gyakran a Parlamentben kerül sor, ezért van neki állandó belépője, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiféle munkaszerződése lenne akár a Miniszterelnökséggel vagy más tárcával - szólt a közlemény.

Lázártól nem kap pénzt

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL Klub Házon Kívül című műsorának ismerte el, hogy rendszeresen tanácskozik Habonnyal, bizonyos kérdésekben kikéri a véleményét, de neki nincs tanácsadói vagy hivatalos viszonya vele. Tőle tehát semmilyen pénzt sem kap Habony, akiről Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ugyanebben a műsorban árulta el, hogy tanácsadóként dolgozik.

Nem tudni, kinek dolgozik

Továbbra sem látni tehát tisztán abban a kérdésben, hogy Habony Árpád áll-e munkaviszonyban a kormánnyal és honnan kapja a fizetését. Korábban felreppentek olyan hírek, hogy a Századvég leszerződtette Habonyt, hogy legyen valamilyen formális tanácsadói státusza, de ezt Keresztesi Péter, a Századvég kommunikációs igazgatója cáfolta az Origónak. Mint mondta, a tanácsadó sem munkaviszonyban, sem megbízásos jogviszonyban nem áll a Századvéggel.

Semjén Zsolt szerint a tanácsadó nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Gondok az ellenőrzéssel is

Az sem világos, hogy Habony Árpád átesett-e nemzetbiztonsági ellenőrzésen, amelyre az ellenzék szerint szükség lenne, mivel szerintük a nem hivatalos tanácsadó kockázatot jelent. Habony ugyanis 2011-ben garázdaság miatt elítélték, mert bántalmazott az utcán egy idős házaspárt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy ellenzéki írásbeli kérdésre válaszolva azt állította, hogy Habony Árpád nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Ezzel megerősítette azokat az információkat, melyek szerint Habony úgy ad tanácsokat akár nemzetstratégiailag fontos ügyekben a kormányfőnek is, hogy nem esett át ilyen átvilágításon. Csakhogy Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő ennek éppen az ellenkezőjére utalt, amikor az ATV-nek azt mondta, hogy a miniszterelnöki tanácsadó átesett a szükséges vizsgálatokon és a kormánynak nincs tudomása semmilyen szabályszegésről, ami megkérdőjelezhetné tevékenységét.