Az MSZP felháborítónak tartja a Magyar Nemzeti Bank „nyakló nélküli” költekezését, miközben a forint árfolyama egyre csak gyengül. 

Kiáltó ellentét feszül a forint állapota és Matolcsy György jegybankelnök költekezése között, az új évben ugyanis a jegybank újabb költekezése is nyilvánosságra került – mondta Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke.

Zajlik a habzsi-dőzsi, az úri muri

Azt mondta, Orbán Viktor kormányzása alatt egyre nő a szegénység az országban, közben mégis zajlik „a habzsi-dőzsi, az úri muri, a közpénzek nyakló nélküli” elköltése.

Burány Sándor közölte, a jegybank közel 5 millió forintot adott közpénzből a Magyar Krónikának, 60 millió forintot a Hitel című folyóiratot kiadó alapítványnak, 30 millió forintot a Kortárs folyóiratot kiadó kft.-nek, és még „Gomba községnek is jut egy szerény egymillió forint”. Hozzátette: 90 millió forintot kapott a Vitézi Ének Alapítvány.

Emlékeztetett arra, hogy már korábban is rengeteg pénzt költött az MNB a többi között kastélyszálló, luxusirodaház megvásárlására, illetve több mint 200 milliárd forintot adott alapítványoknak, "amelyek egyetlen célja" Matolcsy György közgazdasági nézeteinek népszerűsítése.

Mit tesz a jegybank?

Semmi jele annak, hogy a kormány és a Matolcsy György vezette jegybank bármit is akarna tenni a hároméves mélypontra esett forint érdekében - jelentette ki a szocialista politikus. Hozzátette: a 320 forintos euróárfolyam súlyos károkat okoz a magyar gazdaságban, de kifejezetten jól jön az MNB-nek, hiszen ebből származik nyeresége, ami ugyan közpénz, de a jegybankelnök saját hatáskörében dönt arról. Burány Sándor szerint Matolcsy György szereptévesztésben van, neki a forintot kellene védenie.