Nem változtatna az útdíj jelenlegi rendszerén a kormány rezsibiztosa, noha már több kormánypárti politikus a januártól fizetőssé vált útszakaszok felülvizsgálatát, a matricarendszer megváltoztatását sürgeti. Németh Szilárd szerint erre azért sincs szükség, mert az autósokat kárpótolja az olcsó benzin.

Nem látja szükségét az útdíjrendszer felülvizsgálatának Németh Szilárd fideszes képviselő. A kormányzati rezsibiztos szerint a januártól bevezetett rendszert a kormány és a frakció is támogatja.

Németh Szilárd jónak tartja az útdíjrendszert, ezért nem is változtatna rajtaForrás: MTI/Illyés Tibor

Németh Szilárd erről csütörtökön beszélt, miután az elmúlt napokban párttársai közül többen, sőt a kormányzat illetékesei is arról beszéltek, hogy indokolt felülvizsgálni a rendszert. Az intézkedést amúgy is sok kritika érte előkészítetlensége, átgondolatlansága miatt, ami miatt káoszt okozott az utakon.

Sokat csökkent a benzin ára, ez kárpótolja az autósokat a rezsibiztos szerintForrás: MTI/Balázs Attila

A rezsibiztos arra a kérdésre, nem érez-e ellentmondás a kormányzat rezsicsökkentési intézkedései és az ezzel ellentétesen ható fizetési kötelezettség, az útdíj között, azt válaszolta: nem érez ilyet, egyébként pedig az autósokat szerinte kárpótolja az, hogy a benzin ára az utóbbi hónapokban 80 forinttal csökkent.

A rezsicsökkentés folytatódik a fideszes politikus ígérete szerintFotó: Pályi Zsófia - Origo

Németh Szilárd a csütörtöki sajtótájékoztatón egyébként arról beszélt, hogy további rezsicsökkentés várható, ha a közműcégeket nonprofit holdingba sikerül szervezni, ahogy a kormány tervezi. Úgy vélte, az állami szolgáltatóval akár 10 százalék közeli csökkentés is elérhető a vállalkozások energiaárainál.

Az MSZP szerint Németh Szilárd "hazudozik" a várható rezsicsökkentésről, miközben fizetőssé tette az eddig ingyenes autóutakat. Lukács Zoltán alelnök közölte: az emberek és vállalkozások "zsebében akkor maradna a legtöbb pénz, ha a korrupt Fidesz-kormány befejezné a nagyüzemi pénzbehajtást".