Nem némulnak el, de tüntetni már nem akarnak

Közfelháborodás Napja, Budapest, Kossuth tér
Vágólapra másolva!
Újabb demonstrációk helyett országos mozgalmat építene ki a Nem némulunk el csoport. A tavaly novemberi Közfelháborodás napja szervezői – bár úttörők voltak – ma már azt gondolják, hogy a jelenlegi demonstrációknak a mostani formában nincs sok értelmük. Putyin ellen sem hajlandók az utcára vonulni. 
Vágólapra másolva!

Majdnem két hónap telt el a Nem némulunk el csoport november 17-ei demonstrációja óta, akkor tízezres tömeget mozgattak meg, amely később állóháborúba keveredett a rendőrökkel a Kossuth téren. Bár a szervezőket sok kritika érte, a netadó elleni tüntetések után ez volt az első olyan kormányellenes megmozdulás, amely több mint tízezer embert vonzott az utcára.

Közfelháborodás napja, Budapest, Kossuth tér Fotó: Bielik István - Origo

Nem szerveznek új tüntetést

A szervezők a kezdeti sikerek ellenére azóta sem szerveztek új tüntetést, és egyelőre nem is tervezik, hogy az utcára vonulnak. Ahogy Dabóczy Mihály, a csoport tagja az Origónak elmondta, egy demonstráció csak akkor erős, ha követelései vannak, és az emberek pontosan tudják, mi a célja.

„Ehhez képest mostanában vagy zászlóbontások vannak, mint például a MostMi tüntetése, vagy pedig szimbólumpolitizálás, ilyen a Putyin ellen tervezett demonstráció” – vélekedett Dabóczy.

Elaprózódtak a demonstrációk

A szervező szerint a jelenlegi tüntetések túlságosan is elaprózódtak, és mivel nincs konkrét céljuk, olyan, mintha a levegőben lógnának. Nem csoda, hogy egyre kevesebben mennek el rájuk, és kezdenek lecsengeni – vélekedett.

Dabóczy Mihály szerint fontos, hogy egy tüntetésnek legyen célja Fotó: Bielik István - Origo

„Fontos, hogy a tüntetésekre sok ember menjen el, de annak is látszódnia kell, hogy mi ellen szólnak ezek az események. Ha nincs követelés, és a szervezők csak azt mondogatják, hogy Orbán, takarodj, akkor nincs igazi cél. Ennél többre van szükség” – mondta Dabóczy, aki társaival együtt ezért nem is akar újra az utcára vonulni. „Ha ráérek, akkor persze mindig szívesen kimegyek, és megnézem a hangulatot” – tette hozzá.

Mozgalmat építenek

A Nem némulunk el tagjai egy ideje már azon dolgoznak, hogy országos mozgalmat építsenek. Pártot azonban továbbra sem akarnak alapítani.

„Médiaprojekteket szervezünk, akcióterveken dolgozunk, mindenképpen fogunk magunkról hallatni. Tüntetésekre persze szükség van, mi sem zárjuk ki, hogy ha megváltozik a helyzet, akkor újra az utcára vonulunk, de amíg nincsenek pontos célok, addig nincs értelme” – mondta.

A Nem némulunk el ennek ellenére kapcsolatban van a tüntető csoportokkal, és hajlandó is együttműködni velük, ehhez azonban Dabóczy szerint az kell, hogy átlátható legyen a tevékenységük, és ne legyenek kapcsolatban egyetlen politikai párttal sem.

A MostMI tüntetése az Operaház előtt: elaprózódtak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Putyin ellen sem vonulnak utcára

A csoport visszautasította a Párbeszéd Magyarországért felvetését is, akik arra kérték a civileket, hogy üljenek egy asztalhoz, és szervezzenek egy soha nem látott megmozdulást Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása ellen. Nemes Balázs, a Nem némulunk el vezetője nyílt levélben válaszolt Szabó Tímea és Karácsony Gergely felvetésére.

„Köszönjük megkereséseteket, mi sem szeretjük Putyint, de az üres gesztusokat sem. Ez a találkozó egy szimbolikus diplomáciai látogatás, Magyarország sorsa nem itt dől el” – írta Nemes Balázs, aki szerint olyan történelmi pillanatokban, mint a paksi hitelszerződés aláírása, természetesen ott lesznek.