18 párt gyűjthet aláírásokat Veszprémben

Vágólapra másolva!
Pénteken két újabb pártot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság a veszprémi időközi választásokra. Így már 18-an gyűjthetnek aláírást keddtől.
Vágólapra másolva!

Bár már ötödik napja tart az ajánlások gyűjtése a veszprémi időközi országgyűlési választásra, még két jelölőszervezet - a Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt és az Összefogás a Civilekért Párt - kérte nyilvántartásba vételét a választásra a Nemzeti Választási Bizottságtól. A testület pénteki ülésén nyilvántartásba vette a két pártot a február 22-i választásra.

Az NVB határozata ellen három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani, amennyiben ilyen nem érkezik, a pártok legkorábban kedd reggel kezdhetnek hozzá az ajánlások gyűjtéséhez.

Navracsics utódját keresik

A már korábban nyilvántartásba vett 16 párt és a független jelöltek hétfő óta gyűjthetik az ajánlásokat, a jelölteket január 19-én 16 óráig lehet bejelenteni az összegyűjtött ajánlások leadásával az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

25 településen szavazhatnak majd

Az időközi országgyűlési választáson - miként a múlt év áprilisi voksoláskor is - már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson indulni szándékozó jelölteknek, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást.

Az időközi voksolás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.