Ennek véres vége lesz

charlie hebdo hajsza top
Dammartin-en-Goele, 2015. január 9. Rendőrök egy út mellett a Párizstól északkeletre lévő Dammartin-en-Goele településen, ahol egy nyomdaipari cég telephelyén lövöldözés tört ki a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap ellen két nappal ezelőtt elkövetett véres merénylet gyanúsítottjai és az őket üldöző rendőrök között 2015. január 9-én. A két gyanúsított behatolt a cég telephelyére, és ott túszokat ejtett. A lövöldözésnek két halálos és 20 sebesült áldozata van. (MTI/EPA/Yoan Valat)
Vágólapra másolva!
Magukat is kelepcébe zárták a túszejtéssel a párizsi merénylők, akik már a saját életükkel sem törődnek. Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint nincs rá sok esély, hogy bárki is életben maradjon a túszdráma résztvevői közül.
Vágólapra másolva!

Az autó megszerzésével magukra irányították a figyelmet, a túszejtéssel pedig lezárták a játszmát a párizsi terroristák. A Párizs mellett elfoglalt nyomdából nincs kiút, a merénylők nem adják meg magukat - véli Bilkei Pál. A szakpszichológus úgy látja, az ügynek tragikus vége lesz, erre utal a terrorista páros kijelentése is, hogy mártírként szeretnének meghalni.

Erősnek akartak látszani

"Erőt akartak demonstrálni, ezzel sarokba szorították magukat. A következményektől nem félnek, valószínű, hogy minél előbb szeretnének véget vetni az egésznek"- mondja Bilkei Pál, aki nem bízik abban sem, hogy a francia túsztárgyalók bármit is tudnának ajánlani a fanatikus fegyvereseknek.

Rendőrök posztolnak az út mellett, a Párizstól északkeletre lévő Dammartin-en-Goele településen, ahol a terroristák túszokat ejtettek Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Nem lesz happy end

A legvalószínűbb végkimenetel az lesz, hogy a terroristák végeznek a foglyukkal, illetve foglyaikkal - bár a legfrissebb információk szerint az sem biztos hogy egyáltalán van túszuk -, a rendőrök pedig velük. A hatóságok és a merénylők közötti összecsapásra viszont nem számít a szakértő.

Helikopterrel érkezik a rendőri erősítés a terroristák által elfoglalt nyomdai telephelyhez Forrás: MTI/AP/Michel Spingler

Egy nyomdában ér véget

Mint arról korábban beszámoltunk, a két fegyverest Párizstól 45 kilométerre, a Dammartin-en-Goele nevű településen kerítették be a rendőrök. A terroristák tüzet nyitottak az egyenruhásokra - két rendőr meghalt, húszan megsebesültek. A merénylők ezután bezárkóztak egy nyomdába ahol egy vagy több túszt is ejthettek, de ez utóbbit a francia belügyminisztérium egyelőre nem tudta megerősíteni.