Rogán arra kíváncsi, honnan van pénzük a tüntetőknek

2015.01.10. 23:01

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint az országvédelmi akciótervnek része lehetne az is, hogy kiderüljön, „ki húzódik meg” a mostani tüntetések mögött.

Ki finanszírozza ezeket az egyre drágább demonstrációkat, és milyen érdekből? - tette fel a kérdést Rogán Antal a HírTV P8 című műsorában. Szerinte, ha a parlamenti pártoktól elvárják, hogy a nyilvánosság elé tárják a gazdálkodásukat, akkor az ezektől a politikai érdekcsoportoktól is elvárható.

Nem civil történet

Esetükben - folytatta - nem kell a számvevőszék előtt elszámolni, nem kell megmondani, honnan teremtették elő a pénzt, és „lehet úgy csinálni, mint ha ez ilyen abszolút civil történet lenne, pedig valójában nem az”.

Rogán Antal szerint Magyarország szuverenitása veszélyben vanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Ha valaki politikai okokból vagy gazdasági érdekekből, de ilyen eseményeket finanszíroz, akkor azok legyenek transzparensek, láthassuk, hogy ki húzódik meg a hátterében” - javasolta a Fidesz frakcióvezetője. Úgy véli, ez része lehet a - kormánytöbbség által tervezett - országvédelmi akciótervnek. Az akciótervvel kapcsolatban megerősítette: azért tartják szükségesnek, mert Magyarország szuverenitását ma is fenyegeti veszély, de „nincsenek eszközök a kezünkben”. 

Az útdíj igazságos

Útdíjügyben Rogán Antal azt mondta, az új rendszer igazságosabb, ráadásul a megyei e-matricák bevezetésével az autósok csaknem 70 százaléka olcsóbban veheti igénybe az autópálya- és gyorsforgalmi úthálózatot.

Az új rendszert igazságosnak tartja Rogán AntalForrás: Origo

Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan a frakcióvezető is jelezte, hogy jelenleg az egy hónapos próbaüzem zajlik, utána kiértékelik a tapasztalatokat, és „ha valamit rossznak tartunk, akkor még mindig megváltoztathatjuk”, de hangsúlyozta, hogy a rendszer alapelvein nem módosítana.