Trócsányi: Ezermilliárdot fizetnek a bankok

Trócsányi László Budapest, 2014. november 21.
Trócsányi László igazságügyi miniszter fellép az emelvényre expozéja előtt, a forintosításról és a fair bankokról szóló törvényjavaslatok együttes, összevont vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. nov
Budapest, 2014. november 21. Trócsányi László igazságügyi miniszter fellép az emelvényre expozéja előtt, a forintosításról és a fair bankokról szóló törvényjavaslatok együttes, összevont vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. november 21-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A devizahitelek ügyében 2015 a megnyugvás éve lesz, az adósok nagyobb része is így érzi majd, amikor meglátja, hogy mennyi lesz a törlesztőrészlete – erről Trócsányi László beszélt.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi miniszter felidézte: tavaly négy, az igazságügyi tárca által benyújtott törvényt fogadott el az Országgyűlés a témában. Trócsányi László szerint a devizahitelesek nagy többsége elégedett lehet, csaknem egy évtizedes, égető társadalmi problémára született megoldás. Hozzátette: nem vitatható, hogy vannak örökké elégedetlenkedők is, valamint olyan ügyvédi csoportok, amelyek úgy gondolják, többet lehet elérni, ő azonban ebben nem hisz. Megjegyezte: ezermilliárd forintot fizetnek a bankok.

Trócsányi László szerint akár 30 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztőrészletek Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lesz vészmegoldás

Azt mondta: számításaik alapján átlagosan 25-30 százalékkal fog csökkenni a devizahitelek törlesztő részlete. Kevesen lesznek olyanok, akiknek nem ilyen mértékben fog csökkenni fizetési kötelezettségük, ez azoknál lesz elsősorban, akik mostanában vették föl a hitelüket. Akinek azonban huzamosabb ideje van létező kölcsöne – vagyis a nagy többségnek – azoknak minden bizonnyal 25-30 százalékkal csökken a törlesztő részlete – mondta a miniszter a Magyar Nemzetnek.

A miniszter igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy készül-e vészmegoldással a tárca azoknál, akiket az intézkedések ellenére a hajléktalanság réme fenyeget. Hozzátette: 2015 tavaszán az Igazságügyi Minisztérium kidolgozza a magáncsőd intézményére vonatkozó jogszabályokat. Hozzáfűzte: már folynak az egyeztetések a frakciókkal is.

Lesz vészmegoldás azok ügyében, akiket a hajléktalanság fenyeget Forrás: MTI/Simó Endre

Erősödhet az eszközkezelő

Trócsányi László ismertette: a tervek szerint fizetési könnyítésről, pénzügyi csődgondnokságról lehet majd szó azoknál, akik nehéz helyzetbe kerültek, ugyanakkor készek az együttműködésre. Tovább kívánják erősíteni a jelenleg is működő Nemzeti Eszközkezelőt is. Azon belül egy olyan ingatlanalap megteremtését tervezik, amely lehetővé teszi, hogy azok az emberek, akik önhibájukon kívül nem boldogulnak hitelük visszafizetésével, ne kerüljenek az utcára – mondta.