A Párbeszéd Magyarországért elítéli Orbán Viktor bevándorlással kapcsolatos nyilatkozatát, és annak visszavonására szólítja fel a kormányfőt. Szabó Tímea, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselő arra is felszólította Orbán Viktort, hogy fejezze be "a szélsőjobbhoz való dörgölőzését", és ne menjen szembe a magyarok akaratával, hogy az ország Európa része legyen nem csak gazdaságilag, de kulturálisan is.

Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök kijelentésével bebizonyította, hogy kormánya példaképnek tekinti a szélsőjobb politikáját, és Magyarországot egy elszigetelt, az európai államok által kitaszított országgá kívánja tenni. Megjegyezte, Magyarország egy átfogó integrációs politika teljes hiánya miatt sosem volt a bevándorlók számára vonzó célpont.

A magyaroknak sincs helyük Európa más országaiban

Szabó Tímea véleménye szerint Orbán Viktor kimondta azt is, hogy a külföldön dolgozó több százezer magyarnak szerinte nincs helye Európa más országaiban. Hozzátette: a miniszterelnök nem tartja legitimnek ezeknek a magyar munkavállalóknak a tevékenységét, akik elsősorban a Fidesz-KDNP az országot "nyomorba taszító gazdaságpolitikája" miatt kényszerültek külföldön munkát vállalni.
Hangsúlyozta, a PM meggyőződése, hogy egy sokszínű, különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező közösség erősíti és előreviszi Magyarországot.

A gazdasági bevándorlás rossz

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Párizsban azt mondta, a gazdasági bevándorlás rossz, azt meg kell állítani, a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani. Hozzátette: "nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani".