Rohamoznak a nyugdíjasok az olcsó fürdőbelépőért

2015.01.13. 16:23

Készült a rohamra, ezért 30 százalékkal megnövelte a nyugdíjasoknak járó kedvezményes fürdőbelépők keretösszegét a kormány. Ennek ellenére most sem kizárt, hogy – a tavalyi évhez hasonlóan – idő előtt le kell zárni a pályázatot, hiszen 72 óra leforgása alatt 10 ezer pályázat érkezett a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványhoz. 

Még csak néhány napja hirdették meg az Erzsébet program idei pályázatait, máris hosszú sorok állnak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány irodája előtt. A szociális üdülésre vagy kedvezményes fürdőbelépőre vágyó nyugdíjasok nem véletlenül sietnek, tavaly két hét alatt elfogyott a rendelkezésre álló keret.

Hosszú sor az iroda előtt

Az ügyfélszolgálat előtt rengetegen álltak sorbaForrás: Origo

Már hétfő reggel hosszú sorokban álltak a kedvezményes üdülésre, esetleg fürdőbelépésre vágyó nyugdíjasok a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány irodája előtt. A Podmaniczky utcai ügyfélszolgálaton azoknak segítenek, akik internet vagy tapasztalat hiányában nem tudják kitölteni a pályázathoz szükséges nyomtatványokat. Márpedig erre sokaknak szüksége van, hiszen a legegyszerűbb jelentkezéshez is három kitöltött papírt kell elküldeni számítógépen keresztül.

Hatmilliárd 70 pályázatra

A hatalmas érdeklődés nem véletlen, a negyedik éve működő Erzsébet program keretein belül a kormány idén hatmilliárd forintot oszt ki 70 pályázatra, ez a tavalyinak csaknem a duplája. A pénzből hárommilliárd forintot szánnak a nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékosok pihenésére, és ugyancsak hárommilliárd forintot szánnak a gyermekek nyári táboroztatására. A pályázatokat lépcsőzetesen hirdetik meg, első körben – ez történik most – a nyugdíjasok jelentkezhetnek szociális üdülésre vagy fürdőbelépőre.

A nyertesek rengeteg fürdő közül választhatnakForrás: MTI/Oláh Tibor

 

Tavaly sokan lemaradtak

Tavaly kisebbfajta botrányt okozott, hogy a fürdőbelépőre szánt keret szűk két hét alatt elfogyott. Akkor február 15-ig lehetett volna jelentkezni, ám az alapítvány már január 15-én, 15 ezer beadott jelentkezés után lezárta a pályázatot. Azok, akik későn kapcsoltak, vagy segítségre volt szükségük, pórul jártak.

Három nap, 10 ezer jelentkező

Ez most sem kizárt, hiszen a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány sajtóosztálya arról tájékoztatta az Origót, hogy az érdeklődés most is hatalmas, a közzétételt követő 72 órában több mint 10 ezer jelentkezés érkezett be a nyugdíjas pályázatokra, melyeket folyamatosan dolgoznak fel.

A kormány készült az újabb rohamra, ezért is emelték meg a keretösszeget. Az alapítván hangsúlyozta, hogy a fürdőbelépők keretösszegét idén 30 százalékkal emelte, ezáltal a benne résztvevők száma is nő.

Persze jobb, ha idén is sietnek az érdeklődők, hiszen a jogosultak száma ennél is jóval magasabb, milliós nagyságrendű.

 

Az Erzsébet programról kormányszóvivői tájékoztatót is tartottak. Balra Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Kuratóriumának elnökeForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mindössze 2500 forint önrész

A lehetőség nem véletlenül ennyire vonzó: a nyertesek mindössze 2500 forint önrész befizetésével legalább öt alkalommal mehetnek a honlapon található fürdők valamelyikére. Ehhez persze az is kell, hogy a jelentkező 60 év felette legyen, havi nyugdíja ne haladja meg a 147 ezer forintot és ne legyen más adóköteles jövedelme. A szociális üdülési pályázat feltételei hasonlók, azzal az egy különbséggel, hogy itt 5000 forintos önrészt kell befizetni.