Egy dologban egyetértenek a frakcióvezetők

Ötpárti egyeztetés a terrorellenes fellépésről
Ötpárti egyeztetés a terrorellenes fellépésről
Vágólapra másolva!
Frakcióközi egyeztető fórum létrehozásáról állapodtak meg a parlamenti pártok frakcióvezetői az össznemzeti ügynek tartott terrorellenes fellépésről rendezett szerdai budapesti egyeztetésükön.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal kijelentette: az Európai Unió nem tudja megvédeni tagállamait, ezért azoknak, köztük Magyarországnak is, ki kell alakítaniuk egy közös, preventív stratégiát, hogy "meg tudjuk védeni a magyar embereket". A politikai korrektség már nem elég - fogalmazott.

Rogán Antal Forrás: MTI/Illyés Tibor

A bevándorlásról nem beszéltek

Rogán Antal közölte hozzátette, a szerdai megbeszélésen az MSZP kérésére érdemben nem volt szó a bevándorlás kérdéséről, noha a Fidesz meggyőződése az, hogy "Európában a problémának az egyik gyökere a bevándorlásban keresendő". Megjegyezte, Európában 2013-ról 2014-re 130 százalékkal nőtt az illegális bevándorlók száma. "Magyarország ebből a szempontból tranzitország" - fűzte hozzá.

KDNP

Harrach Péter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra. A kereszténydemokrata politikus azt mondta: ez az egyik tanulsága a múlt heti tragikus párizsi eseményeknek. Szerinte a bevándorlást is említeni kell az okok között.

MSZP

Tóbiás József Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az MSZP megkapta azt, amiért jött - mondta javaslataik fogadtatására utalva Tóbiás József. A szocialisták elnök-frakcióvezetője azt mondta, ők kezdeményezték a parlamenti bizottságok összehívását, hogy a szolgálatoktól megtudják, milyen további parlamenti segítségre van szükségük a terrorellenes fellépéshez. Azt is javasolták, hogy jöjjön létre bizottság, amely kidolgozza egy hosszú távú, preventív terrorizmus elleni fellépés forgatókönyvét, amelyet az EU-val közösen kell végrehajtani. Tóbiás József szerint a pártoknak úgy kell állást foglalniuk ezekben a kérdésekben, hogy előtte megismerik a szakmai szervezetek véleményét. Ez nemzeti és nem pártpolitikai kérdés - hangoztatta.

Úgy értékelt: stratégai egyeztetésre készültek, ehelyett technikai jellegű megbeszélést tartottak, mert a miniszterelnök és a kormány nem képviseltette magát. Mint mondta, az MSZP azt szerette volna tisztázni, hogy azok a kérdések, amelyeket a napokban Orbán Viktor és Rogán Antal felvetett a bevándorlásról adekvátak és fontosak-e a terrorizmus elleni fellépés szempontjából. A Fidesz és a Jobbik ezeket a kérdéseket nem tekintette napirenden lévőnek - közölte.

Jobbik

Vona Gábor Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Jobbik elnök-frakcióvezetője azt javasolta az egyeztetés után, hogy az Országgyűlés honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági bizottsága kihelyezett ülést tartson a déli határvidéken a terrorellenes fellépés kapcsán. Vona Gábor szerint a bizottságok tagjai a határvidéken beszélhetnének a polgármesterekkel, vagy akár meglátogathatják a békéscsabai menekülttábort is. A testületek megállapodhatnának arról is, van-e összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között - hangsúlyozta. Szerinte amíg ezt a kérdést nem tisztázzák, nem lesz konstruktív politikai vita.

LMP

Schiffer András Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az LMP egyetért azzal, hogy a terrorellenes fellépés során meg kell találni a nemzeti minimumot, ezért a párt üdvözli a szerdai ötpárti egyeztetést és az ott született megállapodást - erről Schiffer András frakcióvezető beszélt. A társelnök hozzátette: azt világossá kell tenni, hogy a terrorizmus elleni fellépésről vagy a bevándorlásról egyeztetnek, mert a kettő összekeverését hangulatkeltésnek tartják.

Együtt

Az Együtt szerint ha Orbán Viktor miniszterelnök komolyan gondolja Magyarország terrorfenyegetettségét, akkor széles körű egyeztetést kell folytatnia a politikai szereplőkkel - közölte a párt álláspontját Szelényi Zsuzsanna független képviselő, hozzátéve, hogy az ötpárti tanácskozásról kiderültek komoly aggodalmakat keltenek az Együttben, felmerül ugyanis, hogy tovább csökkennek a magyarok szabadságjogai.

Liberálisok

A Magyar Liberális Párt úgy látja, a Fidesz célja a "terrorveszéllyel való riogatással" egyértelműen az, hogy csorbítsa a szabadságjogokat. Erről Fodor Gábor pártelnök beszélt, hozzátéve: a Liberálisok ezt elítélik, mert az ország számára nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás a legnagyobb probléma.