Sorra járták a mutyigyanús ingatlanokat

ingatlan mutyi ingatlanmutyi tüntetés juhász péter
Juhász Péter által szervezett tüntetés0az Erzsébet téren és plakett elhelyezés a Szerb utca 9 alatt 2015 január 14-én
Vágólapra másolva!
Mintegy ötszázan mentek el arra az Antikorrupciós sétára, amit Juhász Péter, az Együtt belvárosi önkormányzati képviselője szervezett a Facebookon. A tüntetők a megmozduláson olyan ingatlanokat kerestek fel, amiket – szerintük – az V. kerület áron alul értékesített. Rogán Antal szerint nincs ingatlanügy.
Vágólapra másolva!

A „belvárosi ingatlanmaffia” ellen szervezett tüntetést Juhász Péter. Az úgynevezett antikorrupciós sétára a Facebookon toborozták a tüntetőket. Az Origo helyszíni tudósítójának beszámolója szerint mintegy ötszázan mentek el a megmozdulásra.

Rogán Antal felelősségét firtatták a tüntetők Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fiatalokat nem sokat lehetett látni, elsősorban idősebbek, nyugdíjasok tüntettek. Uniós és magyar zászlóval igen, de a különböző pártok, mozgalmak zászlóival nem találkozott a tudósítónk.

"Ez nem pártügy, ez bűnügy"

A tiltakozás este hat órakor kezdődött az Erzsébet téren, a tüntetők innen indultak tovább, hogy ellátogassanak olyan ingatlanokhoz, amiket - szerintük - áron alul, azaz jóval olcsóbban adott tovább az V. kerületi önkormányzat. Az Erzsébet térről a József Attila utcába, onnan a Dorottya utcába, majd később a Vörösmarty térre, azt követően pedig a Váci utcába, és végül a Szerb utcába mentek.

Az "Antikorrupciós séta" útvonala Forrás: Origo

Juhász Péter, az Együtt belvárosi képviselője az indulás előtti beszédében kiemelte, hogy azért nincsenek pártzászlók, mert mint fogalmazott, ez "nem pártügy, hanem bűnügy". Azt mondta, hogy az V. kerületben „maffiarendszer állt fel”, sorban adnak el ingatlanokat nyomott áron, és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester is így jutott lakásához.

Arra is kitért, hogy egyes üzlethelyiségeket jóval a piaci ár alatt adtak el, és a kerület körülbelül 150 milliárd forintos ingatlanvagyona mára mintegy 50 milliárddal csökkent.

Juhász Péter szerint ez "nem pártügy, hanem bűnügy" Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezután a laksáügyeket sorolta. Azt mondta, hogy Rogán Antal volt belvárosi polgármesternek, fideszes országgyűlési frakcióvezetőnek félmilliárd forint értékű ingatlanvagyona van. Hozzátette: a vagyonnyilatkozatában „hazudik”, és lehetetlen, hogy ez a vagyon kijöjjön a fizetéséből.

Rogán Antalon kívül beszélt Szijjártó Péterről és Kósa Lajosról is. Szerinte megmagyarázhatatlan módon gyarapodnak fideszes politikusok. Az egybegyűltekkel közölte, "minden fronton harcolni kell" és a "korrupt politikusoknak" le kellene mondania. Juhász Péter azt mondta, hogy

Szerb utca 9. szám

A menetben ott volt Vágó István és Steiner Pál, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője.

Juhász Péter (b.) és Vágó István (j.) a tüntetésen Fotó: Szabó Gábor - Origo

A pár száz fős tömeg vonulás közben többször az "Orbán takarodj!" rigmust skandálta. De Rogán Antal és Habony Árpád elszámoltatását is követelték. Az utolsó helyszínen, a Szerb utca 9. szám alatt egy plakettet helyeztek el az épület falán.

Juhász Péter plakettet tesz a falra Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezen az állt: "Ebből a házból vitték el Habony Árpádot és Szentgyörgyvölgyi Pétert, Rogán Antal bűntársait a derék belvárosi rendőrök".

A tüntetés nem sokkal este fél nyolc után, rendbontás nélkül ért véget.

155 gyanús ingatlanról beszélnek

Az eddigi információk szerint 2008 és 2013 között 277 üzlethelyiséget és pincehelyiséget értékesített az V. kerületi önkormányzat. Ebből 155-öt 30 százalékos kedvezménnyel adott el. Ezt azzal indokolták, hogy előtte a vásárlók bérelték az érintett helyiségeket, és az évről évre emelkedő bérleti díjakat megfizették.

A menet élén Juhász Péter vonult Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kedden tárgyaltak

Az V. kerületi Pénzügyi Bizottság kedden tárgyalt a belvárosi ingatlanok értékesítésének ügyéről. Az ülésre Juhász Péter nem ment el, mert mint mondta, nem vesz részt a kutyakomédián.

Pár százan vonultak a tömegben, többségében idősebbek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Összesen nyolc, a sajtóban megjelent értékesítésről tárgyaltak a képviselők. A József Attila utca 12., az Erzsébet tér 2., a Hercegprímás utca 8., a Károly körút 26., a Szent István krt. 25., a Dorottya utca 8. a Zrínyi utca 14-gyel együtt, a Kossuth Lajos tér 9. és az Arany János utca 7. esetében a polgármesteri hivatal készített részletes előterjesztést, ami a teljes dokumentációt tartalmazta.

Rogán szerint nincs ingatlanügy

Az ülésen Sélley Zoltán jegyző arról tájékoztatta a testületet, hogy valószínűleg nyomozás indul a belvárosi ingatlanértékesítések ügyében. Steiner Pál javaslatára a bizottság úgy határozott, hogy a nyomozóhatósági vizsgálat lezárultáig, illetve az új elidegenítési rendelet megalkotásáig az önkormányzat további ingatlanokat nem értékesít - közölte az MSZP az Origóhóz eljuttatott közleményben.

Rogán Antal szerint nincs ingatlanügy Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Rogán Antal az V. kerület korábbi polgármestere, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt években az V. kerületi önkormányzat minden vagyonpolitikai döntése jogszerű volt.