B fokozatú készültséget rendelt el a belügyminiszter

2015.01.16. 18:30

Pintér Sándor belügyminiszter a belgiumi terrorellenes akció miatt elrendelte a "B" készenléti fokozathoz tartozó feladatok részleges végrehajtását - közölte a Belügyminisztérium. Ugyanakkor kiemelték: Magyarország közvetlen terrorfenyegetettsége nem emelkedett.

Magyarországon a terrorfenyegetettség szerint négy fokozatot különböztetnek meg. Az "A" a legenyhébb, majd a "B" és a "C" következik, és a legmagasabb fokozat a "D". A BM közleménye szerint a "B" készenléti fokozat akkor rendelhető el, ha az Európai Unió vagy a NATO bármely tagállamában, valamint a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, és annak Magyarországra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan, de magasabb fokozat bevezetése nem indokolt.

Kiemelték: a Terrorelhárítási Központ folyamatosan elemezi és értékeli az elmúlt hetekben történt európai terrortámadások eseményeit és Magyarország terrorfenyegetettségének helyzetét. A TEK továbbra sem rendelkezik olyan információkkal, amelyek arra utalnának, hogy Magyarország közvetlen terrorfenyegetettsége emelkedett volna - szögezte le közleményében a BM.

Csütörtök este Belgium több pontján is nagy erőkkel vonult fel a rendőrség terrorizmussal gyanúsított személyek ellen, az akcióban két ember életét vesztette, egy megsebesült. A hatóságok szerint az érintettek azon voltak, hogy súlyos terrorcselekményt kövessenek el Belgiumban.