Heim Péter: Egy kézen meg tudom számolni, hányszor találkoztam Rogánnal

Heim Péter
Interjú Heim Péter közgazdásszal. Újságíró: Baksa Roland
Vágólapra másolva!
Reagált Juhász Péter vádjaira Heim Péter. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezetője az Origónak visszautasította azt is, hogy összejátszott volna Rogán Antallal. A valótlanságokat állítókat beperli. 
Vágólapra másolva!

Heim szerint a tényeket többször csúsztatva, elferdítve, dehonesztáló módon említették a nevét, ezért döntött úgy, hogy válaszol a személyét érintő támadásokra.

Juhász: Heim magával versenyzett

Juhász Péter, az Együtt politikusa néhány napja Facebook-oldalán közölte, hogy 2010-ben az V. kerületi vagyonkezelőre kiírt pályázaton elindult egyik cégben Heim vezető tisztségviselő volt, a másikban pedig egy évvel később felügyelőbizottsági tag lett. Korábban pedig a Blikk írt arról, hogy Heim érdekeltségébe tartozott az a luxembugi társaság, amely kedvezményes áron jutott hozzá ingatlanokhoz a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. megvásárlásával.

Heim Péter tagadja a vádakat Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Nyolc százalékos tulajdon

„A belvárosi ingatlant egy befektetési társaság (alap) vásárolta meg, melynek tanácsadó cégében 8 százalékos tulajdonnal rendelkeztem, azaz nem meghatározó tulajdonos voltam, amely tulajdonom egyébként 2013-ban megszűnt, és már 2 éve nem is vagyok vezető tisztségviselő sem” – írta az Origónak Heim.

A Gazdaságkutató Zrt. vezetője rámutatott, hogy a társaság nyílt pályázat keretében vásárolta meg az ingatlanokat, melyeket 2012-vel bezárólag értékesített, mivel fejlesztési hitelt akkor nem lehetett kapni, és az ingatlanpiaci fellendülésnek még akkor nyoma sem volt.

Nem volt akciós az ár

„Az ingatlanokhoz sem nekem, sem a társaságnak a továbbiakban semmilyen közünk nem volt. A vásárlási ár az akkori piaci árakhoz képest semmilyen diszkontot nem tartalmazott. A legjobb tudomásom szerint még tavaly is – 2014-ben – több olyan tranzakció volt, ahol a négyzetméterárak hasonló szinten, vagy lejjebb zajlottak le” – tette hozzá.

Heim Péter visszautasította azt is, hogy Giró-Szász András 2014-es tulajdonszerzéséhez bármilyen köze lenne, az államtitkárral pedig 2011 óta semmilyen üzleti kapcsolatban nem áll. Ráadásul Rogán Antallal sem játszott össze.

Rogánt ismeri, de nem találkoznak

„Rogán Antalt ismerem, de két kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor találkoztam vele életemben, az elmúlt években például egyszer sem. Barátaimmal és "haverjaimmal" havi rendszerességgel tartom a kapcsolatot, legalább telefonon” – mondta Heim.

Juhász Péter az Erzsébet téren is tüntetett a belvárosi ingatlanügyek miatt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bárki jelentkezhetett

A vezető emlékeztetet rá, hogy az ingatlanokat nyílt pályázat keretében lehetett 2010-ben megvenni, a XID Kft-ben pedig több mint egy évvel a belvárosi tranzakció után – 2011 őszén – lett felügyelőbizottsági tag, amikor kínai befektetőket próbáltak Debrecenbe vinni.

„Ekkor kért meg Herdon István, hogy nem lennék-e egyik cégének felügyelőbizottsági tagja. Amikor ez nem materializálódott, a tagságom 2013 elejére megszűnt. Ilyen logika alapján a sajtó akár összekapcsolhatná a nevemet az FHB Zrt bármilyen tranzakciójával, ami valamikori FHB. Zrt-beni felügyelőbizottsági tagságom előtt vagy után történt” – tette hozzá Heim, aki szerint ugyanez állhat bármi másra.

"Juhász Péter szavai alapján Bajnai Gordonnal és a szocialista kormánnyal is összejátszottunk 2006-2007 folyamán, hiszen a 2008-2009-es válság folyamán sokat segítettem neki, és az általam amúgy nem kedvelt szocialista kormánynak, hogy ez az ország ne jusson csődbe. Ennél többet nem tudok mondani az ügyről, és minden ezzel ellentétes állítás illetve célzás esetén jogi úton kívánok, és fogok elégtételt venni" - tette hozzá.