Vágólapra másolva!
Nyolc településen tíz időközi önkormányzati választást tartanak ma. Azért kell szavazniuk a helyieknek, mert ezeken a településeken az október 12-i választás elmaradt jelöltek hiányában, vagy megtartották ugyan, de szavazategyenlőség miatt eredménytelen lett, illetve azért kell voksolni, mert az ősszel megválasztott polgármester lemondott.
Vágólapra másolva!

Az időközi választások Baranya, Vas és Zala megye két-két, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye egy-egy települését érintik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsal község polgármesteri posztjáért két független jelölt indul az időközi választáson, amelyet azért tartanak, mert tavaly októberben szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a jelöltek között. Nagyné Pail Marianna jegyző elmondta: Varga István és Isóczki Lajos közül választhatja meg a választási névjegyzékben szereplő csaknem háromszáz helybéli a település új polgármesterét. Októberben még négy független jelölt indult a polgármesteri tisztségért a településen.

A Vas megyei Tanakajdon jelöltek hiányában maradt el az októberi voksolás, most azonban hatan jelöltették magukat polgármesternek, a négy képviselői helyért pedig tizenegyen indulnak - közölte Vámos Antal jegyző, a helyi választási iroda vezetője. A jelöltek valamennyien függetlenek. A község korábbi független polgármestere, Kiss Zsanett nem indul a mai választáson, de hárman, akik októberben is jelöltették magukat képviselőnek, ismét vállalták a megmérettetést. A 722 lakosú község választói névjegyzékében 618-an szerepelnek.

A szintén Vas megyei Bozzaiban egy képviselő-testületi tagot választanak. Hoós Anna Katalin jegyző elmondta: októberben négy jelölt indult a képviselő-testületi választáson, de egyiküket polgármesterré választották, így egy képviselői hely betöltetlen maradt. Erre a mandátumra hárman pályáznak, mindannyian függetlenek. A választási névjegyzékben 263-an szerepelnek.

A Zala megyei Valkonyán októberben jelölt hiányában maradt el a polgármester-választás, most azonban két független indulót is nyilvántartásba vettek - mondta el Varga Éva körjegyző. Skoda Istvánra és Hatala Gáborra szavazhatnak a település lakói, a névjegyzék szerint 55 választásra jogosult polgár.

Zalamerenyén az októberi szavazáskor a független Papp Sándor 67, a Fidesz-KDNP színeiben induló - eddig a települést függetlenként irányító - Ódor László Lajos 66 voksot szerzett polgármesterjelöltként. A hivatalban lévő polgármester fellebbezése alapján azonban a területi választási bizottság érvényesnek ítélt meg egy korábban érvénytelennek minősített szavazólapot, így szavazategyenlőség alakult ki a két polgármesterjelölt között. Szabóné Csányi Mariann jegyző elmondta: csaknem 180-an voksolhatnak, és ismét Papp Sándor vagy Ódor László közül választhatnak polgármestert a zalamerenyeiek. A korábbi fordulótól eltérően most mindkét jelölt függetlenként indul a tisztségért.

A baranyai Kishajmáson polgármestert és képviselőket választanak vasárnap. Az időközi választásra azért van szükség, mert tavaly októberben nem indult elég jelölt a képviselő-testület tagjainak megválasztásához, később pedig lemondott tisztségéről a választók bizalmát elnyerő Nagy Gábor független polgármester. Ranyhóczkiné Ács Andrea körjegyző elmondta: a polgármesteri tisztségért három független jelölt, Balogh Anita, Veres János és Nagy László verseng, a négy képviselői helyre pedig hatan pályáznak. Rájuk a mintegy 240 lakosú község 140 választópolgára voksolhat.

A szintén Baranya megyei Tengeriben polgármestert választanak ma, mert októberben a két jelölt - Tóth Jánosné és Nyaka Melinda - azonos számú érvényes szavazatot kapott, emiatt a voksolás eredménytelen lett. Hederics István körjegyző az MTI érdeklődésére elmondta: a tisztségért ismét ők indulnak, a 61 lakosú község 53 választópolgára szavazhat.

A Somogy megyei Szorosadon azért kell időközi polgármester-választást tartani, mert októberben szavazategyenlőség alakult ki a két független jelölt között; ma újra rájuk szavazhat a település 91 választásra jogosult lakosa. Orbánné Zilizi Márta körjegyző elmondta, az időközi választáson a jelölteknek legalább három ajánlást kellett begyűjteniük az induláshoz. Ezt csakúgy, mint októberben, két független induló: Kendi Tibor - aki 2006 óta polgármestere a településnek -, és Simonics Ervin Gyula tette meg.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. A polgármester-választáson az a jelölt nyer, aki - a megjelent szavazók számától függetlenül - a legtöbb voksot kapja. Az egyéni listás választáson a választóknak annyi szavazatuk van, ahány képviselőt meg kell választani, és azok a jelöltek lesznek képviselők, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták.