Százmillióktól eshet el a leégett Kodály köröndi palota

2015.01.18. 15:27

Több százmillió forinttól eshet el a leégett Kodály köröndi palota, mert a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság építőipari tevékenységnek minősítette a munkát, amely miatt tavaly nyáron kigyulladt a társasház. 

Mivel a pestisracok.hu szerint - amelynek szerkesztősége a leégett házban volt - a ház biztosításában szereplő záradék kimondja, hogy a kétmilliárd forintos kötvény nem fizeti az építőipari tevékenységből származó károkat, a társasház komoly bajba került. Így valószínűleg nem kapja meg a biztosítótól várt több százmillió forintot.

A palota egész tetőszerkezete lángokban álltForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Fellebbezni fog a közös képviselő

Az internetes lap beszámolója szerint Székely Imola közös képviselő jelezte: bíróságon támadja meg a határozatot, mert szerinte karbantartást végeztek és nem építést, és erre fog hivatkozni akkor is, ha a biztosító nem hajlandó fizetni.

A katasztrófavédelem szóvivője, Kisdi Máté elmondta, elsőfokú határozatukat még 2014 nyarán hozták meg az ügyben, amelyet azonban a társasház megfellebbezett. A másodfokú jelentésben - amely a tűz keletkezését is részletezi -  az igazgatóság tavaly decemberben szintén az épített környezetről szóló törvény alapján helybenhagyta az első döntést.  A másodfokú határozat nem jogerős, még bírósághoz fordulhat a társasház - tudatta.  

A házban több milliárdos a kárFotó: Dudás Szabolcs - Origo

 

Több milliárdos helyreállítás

A tűz pusztítása után építészek több milliárd forintra becsülték a helyreállítás költségeit. A VI. kerület képviselő-testülete korábban 250 millió forintot szavazott meg a külső és belső életveszély-elhárítási munkák elvégzésére, és gondoskodott a fedél nélkül maradt tulajdonosok lakhatásáról. A kormány még júliusban jelezte: segíteni kíván a palota helyreállításában.