Lemondatnák a kamu sertésügyi biztost

2015.01.21. 11:34

Horváth István fideszes országgyűlési képviselő úgy gondolta, minden oka megvan rá, hogy sertésügyi biztosként tevékenykedjen, hiszen maga Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelentette be, hogy felkéri erre a feladatra. Aztán valamilyen oknál fogva a hivatalos kinevezés elmaradt, és Horváth István egy éven át úgy járta az országot, tárgyalt civilekkel, gazdákkal, ígért pénzt, hogy erre nem is volt felhatalmazása.

A minisztérium utóbb azzal mentette magát, hogy Horváth miniszteri megbízottként járt el, azonban ilyen fogalom a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényben nincs. Az Együtt mindezek után lemondatná Horváth Istvánt. 

Horváth István miniszteri biztosi kinevezését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelentette be 2013. februárjában, a VI. Budapesti Mangalica Fesztiválon. A kormany.hu oldalon látható videó leírásában is az szerepel, hogy "a vidékfejlesztési miniszter, illetve a miniszteri biztossá most kinevezett Horváth István beszél."

 A kinevezésről szóló rész 2.39.től.

 A hvg.hu írta meg, hogy a hivatalos kinevezés elmaradt, Horváth Istvánt ténylegesen csak 2014. augusztusában nevezte ki a posztra a miniszter, tehát a köztes időben nem járhatott volna el biztosként a fideszes honatya. 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pörzsöli Bélát, az ország legnagyobb disznóját, KenderesenForrás: Facebook/Kormányzati portál/Pelsőczy Csaba

Az Együtt a történtek után Horváth István lemondatását követeli Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, mert szerintük annak viselésére méltatlan lett a képviselő. Az Együtt közleményében azt is írja, hogy "minden jogi és politikai eszközt igénybe fog venni, hogy a trafikrablás egyik főszereplője semmilyen tisztséget ne viselhessen."