Tarlós busásan megjutalmazta 24 titkos tanácsadóját

Tarlós István; Vitézy Dávid beszél FOTÓ ÁLTALÁNOS főpolgármester Futár forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer Közéleti személyiség foglalkozása politikus sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY tábla vezérigazgató Budapest, 2014. október 1
Budapest, 2014. október 1. Tarlós István főpolgármester (b) a Futár forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer kiépítésének befejezése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fővárosi diszpécserközpontja előtt 2014. október 1-jén. Jobbról Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Fejenként átlagosan csaknem 800 ezer forint év végi jutalmat kapott Tarlós István főpolgármester 24 tanácsadója. Hogy kik azok a közpénzből fizetett személyek, aki javaslataikkal befolyásolják Budapest életét, nem árulja el a Városháza. Ez a Transparency Magyarország jogi igazgatója szerint törvénysértő.
Vágólapra másolva!

Csaknem 20 millió forintot osztott szét tanácsadói között tavaly év végén Tarlós István, de a főpolgármestert közpénzből ötletekkel ellátó gárda tagjainak sem a nevét, sem a havi fizetését nem árulta el az Origo kérdésére a Főpolgármesteri Hivatal.

Részleteket nem árulnak el

Tavaly novemberben 24 önkormányzati tanácsadó, illetve főtanácsadó kapott jutalmat, átlag bruttó 772 917 forint összegben az éves bérmaradvány terhére – közölte az Origo kérdésére a Főpolgármesteri Hivatal, megjegyezve, hogy összesen 34 tanácsadót foglalkoztatnak, vagyis tízen nem kaptak év végén pluszpénzt.

Tarlós István főpolgármester titokként őrzi a tanácsadók listáját Fotó: Polyák Attila - Origo

További részleteket azonban nem közöltek, holott megkeresésünkben „a közgyűlés és a bizottságok döntésének előkészítésére, valamint a főpolgármester tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó feladatok ellátására létrehozott önkormányzati tanácsadói munkakörökben foglalkoztatottak nevét, munkakörét és havi javadalmazását” is kikértük.

Jogsértő lehet a titkolózás

Törvénysértőnek tartja a Városháza titkolózását a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezet. Ligeti Miklós jogi igazgató szerint a hivatalnak nincs joga eltitkolni a nyilvánosság előtt, hogy kik a közpénzből fizetett tanácsadók, és mennyit keresnek. Szerinte ebben az esetben felesleges is lenne a közszereplő fogalmára hivatkozni, mert ez itt nem számít.

Egy tanácsadó lehet köztisztviselő vagy megbízási, illetve munkaszerződéssel rendelkező magánszemély, de mivel kifizetésük közpénzből történik, ők maguk pedig közfeladatot ellátó szervezet munkájában vesznek részt, a velük kapcsolatos közérdekű adatigénylés megtagadása miatt érdemes pert indítani a Főpolgármesteri Hivatal ellen – vélekedett a jogi igazgató.

Az alaptörvényben benne van

A közérdekű adatok megismerhetőségét amúgy az alaptörvény is garantálja, mivel kimondja: mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez, továbbá rögzíti azt is, hogy a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, mivel a közpénzekre vonatkozó adatok közérdekű adatok.

Az alaptörvény is rendelkezik a közérdekű adatok nyilvánosságáról Forrás: MTI/Kovács Attila

Az információszabadságról szóló jogszabály pedig egyebek között arról szól, hogy a helyi önkormányzati feladatot ellátó szervnek megismerhetővé kell tennie a kezelésében lévő közérdekű adatot és közérdekből nyilvános adatot. Utóbbi körbe tartozik az adott szerv feladat- és hatáskörében eljáró személy neve, feladat- és munkaköre, vezetői megbízása, a közfeladat ellátásával összefüggő személyes adata.

Korábban is kaptak, akkor is titkolták

Tavaly még ennyit sem volt hajlandó elárulni a hétpecsétes titokként kezelt tanácsadókról a Városháza. Akkor csak annyit közöltek, hogy 2013 végén a hivatal 866 dolgozója között összesen 333 millió forintot osztottak szét, ami fejenként, átlagosan bruttó 385 ezer forintot jelentett, de azt nem részletezték, hogy ebbe beleértendők-e a tanácsadók, egyáltalán hányan vannak, és kik ők.

Tarlós István dolgozószobája – nem tudni, ki jár ide tanácsokat adni Forrás: MTI/Kovács Attila

Egy évvel korábban, 2012 végén legalább annyit elárultak, hogy a városvezetés munkáját segítő tanácsadók és főtanácsadók nem maradtak ki a pluszpénzből, a hivatali apparátus 985 jutalmazott tagja között vannak, és vélhetően ők „húzták fel” az átlagos fejenkénti 314 ezer forintos bruttó összeget – akkor ennyi jutott az összesen 309 milliós bérmaradványkeretből.

A mintegy 900 fős városházi apparátus egyébként a bérmaradványkeret terhére tavaly év végén is kapott jutalmat, de hogy átlagosan és fejenként mennyit, azt az Origo kérdésére csak jövő hétre ígérte összeszedni a hivatal. Annyit azonban előre közöltek: a jogszabály szerint a bérmaradványkeret maradékát más célra nem is lehet felhasználni, mint bérfizetésre.

Utoljára 2011-ből vannak nevek

A ciklus elején egyébként még sokkal közlékenyebb volt a Városháza: 2011 végén névvel, személyekre lebontott pontos összeggel adtak ki listát az Index kérésére a tanácsadóknak kifizetett összegekről. Az akkor még 42 fős létszámú tanácsadói gárda tagjai közül hatan kaptak egymillió forintnál többet, de az átlag 500-800 ezer volt.

Tarlós István főpolgármester és tanácsadója, Atkári János 2011-ben Fotó: Origo

Akkor a listán volt még az azóta a Városházáról távozott Atkári János, aki sokáig Demszky Gábor pénzügyi helyettese volt, majd Tarlós Istvánt is segítette gazdasági tanácsokkal. Szintén tanácsadó volt akkor az egykori tévés, illetve kisgazda politikus Liebmann Katalin, akit 2013 nyarán innen csábított át a fideszes Kriza Ákos polgármester a miskolci önkormányzat sajtófőnöki posztjára.

Három éve még szintén Tarlós István tanácsadója volt az egykori XII. kerületi fideszes polgármester, a sorozatos jogsértések mellett 2006-ban emelt hegyvidéki turulszobor ügyéről elhíresült Mitnyan György, de ő vélhetően már nem ezen a poszton van, mivel tavaly év végén a fővárosi közgyűlés új feladattal, a fővárosi távfűtőcég, a Főtáv Zrt. vezérigazgatói teendőivel bízta meg.

Tarlósnak és helyetteseinek nem jutott

A főpolgármester 2014 végén sem kapott jutalmat – derült ki még a Városháza Origónak megküldött válaszából. Tarlós István egyébként megválasztása, 2010 óta egyszer sem vett fel jutalmat. Igaz, 2013 elejétől a fizetését jelentősen, csaknem 1,5 millió forintra, vagyis a miniszteri fizetések szintjére emelték egy törvény alapján, és a főpolgármester emellett nyugdíjat is kap.

Nem kaptak tavaly év végén jutalmat a főpolgármester-helyettesek sem, akiknek munkáját korábban többször is elismerték év végi prémiummal. Bár 2013-ban egyikük sem kapott pluszpénzt, 2012 végén még bruttó 1,5-1,5 millió forintot kaptak fejenként – igaz, volt, aki az összeget jótékony célra ajánlotta fel. 2011 végén még jóval többet, bruttó 2-3 milliót kaptak fejenként Tarlós helyettesei.

Kevesebb pénzt kaptak a cégvezetők

Nemcsak a városházi apparátus, hanem a fővárosi tulajdonú cégek vezetői közül is kaptak néhányan pluszpénzt tavaly, bár kevesebben és kevesebbet, mint korábban. Az Origo decemberben közölt összesítése szerint Tarlós István négymilliós prémiummal ismerte el Vitézy Dávid munkáját, mielőtt tavaly ősszel leváltotta.

Tarlós István és Vitézy Dávid tavaly októberben, kevéssel utóbbi leváltása előtt Forrás: MTI/Kovács Tamás

De Vitézy és helyettesei mellett a BKV vezérigazgatója és az ő helyettesei is többmilliós teljesítménybért kaptak tavalyi munkájuk után. Összességében azonban kevesebb pénzt költött prémiumokra a főváros, mint korábban. Emlékezetes, 2012 végén botrányt kavart, hogy mintegy 50 millió forintnyi pénzt vettek fel a vállalatok első számú vezetői.

Elmaradt a jutalomeső a kormányzatban

Az összesen 218 fős kormányzati vezetői apparátus tagjai – Orbán Viktoron és miniszterein kívül az államtitkárok, helyettes államtitkárok és mások – tavaly év végén nem kaptak a rendes jövedelmükön felül pluszpénzt – derült ki az Origo összesítéséből. A kormányzatban egyébként évek óta nem osztanak jutalmat, de sok közigazgatási államtitkár és az összesen 99 helyettes államtitkár közül szinte mindegyik – 88 állami vezető – bújtatott fizetésemelést kapott tavaly ősszel. Korábban egyébként a baloldali kormányok hébe-hóba osztottak jutalmat 2002–2010 között, és első kormányciklusa idején még Orbán Viktor is bőkezű volt minisztereivel.