Erős szövetségről beszélt az amerikai nagykövet

2015.01.21. 14:13

Az USA és Magyarország közötti erős, több évszázados kapcsolatról beszélt eskütételekor Colleen Bell. Az amerikai nagykövet szerint közös érdek az energiafüggetlenség és a szabadkereskedelmi megállapodás is, és új fejezetet lát a két ország viszonyában.

Alázattal és tisztelettel fogadja, hogy amerikai nagykövet lehet Budapesten, egy új fejezet kezdetén - erről beszélt eskütételekor a decemberben kinevezett Colleen Bell, korábbi televíziós producer.

Van közös cél

A nagykövet emlékeztetet a két ország 250 éves kapcsolatára és szövetségére, amit szerinte még tovább szorosabbra fonnak a közös célok. Ilyen cél a Balkán stabilitásának megőrzése, az energiafüggetlenség és a T-TIP, vagyis az EU és USA  közötti szabadkereskedelmi egyezmény a diplomata szerint.

Fegyvertársak

Colleen Bell hangsúlyozta, hogy Amerika és Magyarország a NATO és EBESZ tagjaként szintén szövetségesnek számít, és a védelmi partnerséget erősíti az amerikai támogatással Budapesten működő Nemzetközi Rendészeti Akadémia is.

Közös célokról, erős kapcsolatokról beszélt eskütételén Colleen Bell, új amerikai nagykövetForrás: facebook.com/hungary.usembassy

"Az Európában és világszerte mutatkozó zűrzavarok csaknem minden nap eszünkbe juttatják, hogy miért is olyan fontos ez a szövetség" - mondta Colleen Bell, december 16-i eskütételekor.

Harapnak a GMO-ra

A magyar kormány ugyanakkor nem osztja a nagykövet szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos lelkesedését: Mikola István nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár január 8-án legalábbis arról beszélt, hogy Magyarország kész megvétózni a megállapodást, ha az sérti a hazai érdekeket, és a génkezelt termékek behozatalának tilalmát.