Csalódott a Magyar Autóklub, amiért fizetős maradt az elkerülő és bevezető főutak többsége, ez szerintük idővel káoszt okozhat az utakon. A pótdíj visszavonásának és az új megyematricás határoknak örülnek, bár ezt is ők javasolták.

A korábbi tanácsainkat megfogadták, de így is csalódás volt Fónagy János államtitkár bejelentése az útdíj részleges visszavonásáról - mondta az Origónak Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke.

Fizetősek maradtak

Mint mondta, csalódtak amiatt, hogy a kormány továbbra is díjkötelesnek tartotta meg az elkerülő utak, bevezető főutak többségét, és az M0-s körgyűrűt, bár az Autóklub és más szakmai szervezetek is kérték ennek visszavonását.

Hiába kérték a tanulmányokat

A szervezet hiába kérte, nem kapta meg az útdíj-rendszerrel kapcsolatos hatástanulmányokat. Ezek hiányában kérdéses, hogy az intézkedés bármilyen költségvetési előnnyel járna, az viszont biztos, hogy az új rendszer a közlekedésbiztonságra és a környezetre is káros - mondta Kovács Kázmér

Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke. Csalódott, amiért fizetősek maradtak az elkerülő utak és az M0-s körgyűrűje isForrás: Dr. Kovács Kázmér

A Magyar Autóklub ügyvédje hozzátette, bízik abban, hogy a kormány idejében visszavonja az elkerülő utak és bevezető főutak fizetőssé tételét – még azelőtt, hogy a tervezett dugódíj miatt közlekedési káosz alakulna ki az utakon.

Aminek örülnek

Kovács Kázmér ugyanakkor üdvözölte, hogy a kormány a részletek szempontjából megfogadta az Autóklub tanácsait - visszavonta a januári próbaidő alatt kirótt 1470 forint közlekedési pótdíjat, és a megyehatárokon túli kijáratokig tette érvényessé a megyematricákat.

Az új megyematricákat a Magyar Autóklub is hasznosnak tartjaForrás: MTI/Kovács Attila

Kezdettől fogva támogattuk az új megyematricákat is, mivel ez kiegészíti az eddigi matricás rendszert, és növeli az autópályák forgalmát - tette hozzá az ügyvéd.

Ezek változtak

Az útdíj átalakításáról itt írtunk részletesen. A legfontosabb változások közé tartozik, hogy a megyematricák ezen túl a szomszédos megye első csomópontjáig érvényesek, ingyenes lesz a ferihegyi reptérre vezető út, a tesztüzem idején kiszabott pótdíjakat vissszavonják, a feleslegesen megvett megyematricákat pedig vissza lehet váltani.