Még a kérdéseken töri a fejét Deutsch Tamás

2015.01.22. 18:17

Több hónapig fog tartani az internetes konzultáció, először a kérdésekről lehet majd konzultálni, majd az elfogadott kérdésekre májustól lehet szavazni – derült ki azon háttérbeszélgetésen, amelyet Deutsch Tamás tartott.

Bár február 3-án indul az Internetkon.hu, csak tavasz végére derül ki, hogy pontosan milyen kérdések szerepelnek majd az internetről szóló nemzeti konzultációban – derült ki Deutsch Tamás csütörtöki, a konzultációról szóló háttérbeszélgetésén. 

Deutsch Tamás szerint legalább 20 kérdés lehet a konzultációnFotó: Polyak Attila - Origo

Közel 20 kérdés lehet

Ez azért van így, mert két hónapig várják azokat a javaslatokat, hogy miről is szóljon a konzultáció. Majd ezeknek a javaslatoknak a feldolgozását követően májustól júniusig derül majd ki, hogy mi lesz az a 15-20 kérdés, amely a konzultációban szerepel, és a kérdésekre július végéig fejthetik ki véleményüket az internetezők.

Azzal kapcsolatban, hogy a konzultáció eredményéből törvény is lehet-e, Deutsch azt felelte, hogy ez a lehetőség sincsen kizárva, de erről majd az Országgyűlésnek kell döntenie.

A fideszes EP-képviselő a konzultáció kapcsán nemzetközi példákat is bemutatott. Bécsben 2014-ben indult internetes konzultáció a digitális stratégiáról. Az Európai Bizottság is indított konzultációt frekvenciagazdálkodási kérdésekben.

Nagyon sokan tüntettek az internetadó ellenForrás: Origo/Bielik István

Halott az internetadó

„Halottról jót vagy semmit. Az internetadóról szóló kezdeményezés hál' istennek halott. Jót nem tudnék mondani róla, így inkább nem mondok semmit" – mondta korábban Deutsch, megjegyezve: „az internetadó soha nem fog feltámadni". Ezt így is tartja helyesnek, mert nem értett egyet az ötlettel, és Orbán Viktor szerinte „bölcsen döntött", amikor levette a napirendről ezt a kérdést. Balatonfüreden még novemberben arról beszélt, hogy olcsó, és még annál is olcsóbb lesz a nemzeti konzultáció.

„Magyarország a világon elsőként vezetne be internetadót” – ezzel a címmel írt az új adóval kapcsolatos kormányzati elképzelésekről a Financial Times. Az internetadó ellen több tüntetés is volt. A demonstrálók az első tiltakozáson használt számítástechnikai eszközökkel dobálták meg a kormánypárt székházát.