Komoly havazással érkezik a hidegfront az éjjel

hó havazás magyarország 2014 december
Mohács, 2014. december 28. Autók a hófúvásban az 57-es úton, Mohács közelében 2014. december 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Több helyen viharos széllel, csapadékkal hidegfront éri el az országot. Több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra a havazás, illetve hófúvás veszélye miatt. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) szombattól a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki veszélyjelzésében azt írta: a nap folyamán fokozatosan erősödni fog a szél. Délutántól először a Nyugat-Dunántúlon, majd az északkeleti országrész folyóvölgyeiben viharossá fokozódhat a szél. A Dunántúlon még szombaton is lehetnek viharos széllökések, északkeleten viszont jelentősen mérséklődik a légmozgás.

A Budapestet rövidesen elérő hidegfront miatt szombaton hajnali hat órától az FKF Nonprofit Zrt.-nél ismét életbe lép a legmagasabb, hármas készültségi fokozat Forrás: MTI/Sóki Tamás

Késő estétől, éjszaka a Dunántúl északnyugati és középső részén az eső havas esőbe, majd az éjszaka második felében, hajnalban havazásra vált. A hegyvidéki területeken meg is maradhat a hó, amely le is tapadhat.

Cudar hétvégénk lehet

Szombaton a Dunántúlon több helyen várható napközben havazás, de a talajon ez sokfelé olvadni fog. 5 centiméternél nagyobb hóréteg a Dunántúl középső és északkeleti részének magasabban fekvő területein alakulhat ki. A Dunántúl középső, északkeleti részén a magasabban fekvő terülteken a viharos északi szél helyenként hóátfúvásokat okozhat.

Szombatra a viharos szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A havazás miatt Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém, a hófúvás miatt Fejér és Veszprém megyére adott ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Péntektől hétfőig többfelé esőre, havas esőre és hóesésre is készülni kell Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az előrejelzés szerint pénteken a hőmérséklet kora délután 5-10, késő este 0 és plusz 7 Celsius-fok között valószínű. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5, a legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű, a legenyhébb idő északkeleten várható.

Teljes készenlétben

Az FKF pénteki közleményében azt írta: a Budapestet rövidesen elérő hidegfront miatt szombaton hajnali hat órától az FKF Nonprofit Zrt.-nél ismét életbe lép a legmagasabb, hármas készültségi fokozat. Az időjárás függvényében a társaság mintegy 90 téli célgéppel vonul ki, hogy szükség esetén síkosságmentesítse a budapesti fő- és közösségi útvonalakat, elősegítve ezzel a balesetmentes közlekedés feltételeit.

Eső, havazás

A rendőrség honlapján arra hívta fel a figyelmet: a hétvégén és a jövő héten napközben az évszaknak megfelelően hidegebb lesz az idő, az éjszakai órákban jóval fagypont alatti hőmérsékletre, továbbá péntektől hétfőig többfelé esőre, havas esőre és hóesésre is készülni kell számolhatunk, amely befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát.

Az utazóknak alaposabban fel kell készülni az utazásra, elindulás előtt szükséges tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, időjárásáról, valamint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges hóláncról és egyéb felszerelésekről, illetve megfelelő ruházatról.