Vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő és társa ellen.

A vád szerint 2013. januárjában egy vállalkozó megtudta, hogy a főváros XIII. kerületében van egy üzlethelyiség, amelyet az önkormányzat addig nem hirdetett meg bérlésre, azonban őt érdekelte a bérleti jog. Hiszékeny Dezső, az akkori XIII. kerületi alpolgármester – akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése – közvetítő útján jogtalanul 5 millió forintot kért a saját részére azért, hogy egy, az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a vállalkozónak juttassa. A jogtalan vagyoni előny átadására végül nem került sor, de a törvény szerint a bűncselekmény ettől függetlenül befejezett.

Hiszékeny Dezső plakátja a tavalyi választási kampánybanFotó: Mudra László - Origo

A vádiratban szereplő korrupciós bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – írta közleményében az ügyészség.

Nem tett vallomást

Polt Péter legfőbb ügyész tavaly júliusban indítványozta Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztését. A politikust ezután kihallgatták, de ő nem tett vallomást, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.