Jobban teszi, ha nem indul útnak

2015.01.25. 12:46

Havazás, hófúvás és hótorlaszok nehezítették vasárnap a közlekedést szinte egész Nyugat-Magyarországon. De nem lesz jobb a helyzet hétfőn sem. Ha a Dunántúlon él, jobb, ha nem indul útnak: 13 járásra adtak ki narancs riasztást. A katasztrófavédelemnek két napja folyamatosan munkát adnak az árokba csúszott, elakadt járművek.

Szinte egész Nyugat-Magyarország életét megnehezítette a téli időjárás: az utakon lassú volt a haladás, folyamatosak voltak a balesetek, az árokba csúszások. Hétfőn is hasonló időjárásra lehet számítani.

13 járásra narancs riasztást adtak ki

A Dunántúlon a helyenként viharos lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon okozott hófúvást. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében magas hótorlaszok is létrejöttek. 

Sok helyütt nehezíti havazás, viharos szél a közlekedést. Galériánk megtekintéséhez kattintson a képreForrás: MTI/Rosta Tibor

Több útszakaszon már vasárnap délelőtt korlátozták a közlekedést, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt tanácsolja, hogy aki teheti, ne induljon útnak a leginkább érintett területeken még hétfőn sem, ha mégis muszáj, akkor csak megfelelően felkészített gépjárművel tegye ezt.

Az országos Meteorológiai Szolgálat 13 járásra adott ki narancs riasztástForrás: met.hu

Az érintett 13 járás:

 • győri
 • téti
 • pannonhalmi
 • pápai
 • zirci
 • várpalotai
 • devecseri
 • ajkai
 • veszprémi
 • balatonalmádi
 • balatonfüredi
 • tapolcai
 • sümegi

Egész nap ez lesz, és még hétfőn is

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (MET) előrejelzése szerint hétfőn is hasonló időjárásra kell készülni: a Dunántúlon helyenként viharos (60-75, néhol 80 km/h körüli) lökések várhatók, helyenként magas hótorlaszokat is összehozhat a szél.

Több útszakaszt le is kellett zárni a forgalom elől. Galériánk megtekintéséhez kattintson a képreForrás: MTI/Rosta Tibor

Az előrejelzés szerint a hét első napján már gyengül a szél, és már csak gyenge havazás, hószállingózás várható.

Több út járhatatlan, de nincs elzárt település

Pápán és környékén a viharos erejű szél már vasárnap reggel olyan hótorlaszokat emelt, hogy több alsóbbrendű út járhatatlanná vált, de elzárt település nincs. A megyében folyamatosan havazik. Elakadt az úton egy Volánbusz, továbbá kisbuszok is, volt, ahol kamion fordult keresztbe az úton.

Egy tolólapos traktor az utat takarítja Galyatetőn vasárnap.Galériánk megtekintéséhez kattintson a képreForrás: MTI/Komka Péter

Hóátfúvás nehezítette a közlekedést a 13-as főúton, az autópálya-felhajtó és Kisbér között, valamint a Tatabánya és Környe közötti úton. Győr-Moson-Sopron megyében nincs elzárt település, de a hóátfúvások miatt több helyen ott is korlátozták vasárnap a forgalmat.

Halálos baleset és sok árokba csúszás

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a Dunántúlon a hajnali, reggeli órákban több helyen előfordult, hogy járművek árokba csúsztak. Fejér megyében, a Velence és Pusztaszabolcs közötti úton egy sószóró autó is elakadt.

A Somló Volán árokba csúszott buszát mentik Tótvázsonynál. Galériánk megtekintéséhez kattintson a képreForrás: MTI/Nagy Lajos

A Somló Volán Veszprémből Tapolcára tartó járata például lesodródott a 77-es főútról Tótvázsony közelében. A buszt az erős szél tolta le az útról, egy utas könnyebben sérült. Meghalt annak az autónak a vezetője, amelyik az M5-ös autópályán, az ócsai lehajtó közelében sodródott le az útról és fának ütközött. Az első vizsgálatok szerint a halált a rosszullét, és nem a baleset okozta.

Az alábbi fotón egy árokba csúszott autót mentenek Győr-Moson-Sopron Megyében, Tét és Tétszentkút között. A felvételt Vadász Dávid készítette és küldte el nekünk, ezért 10 000 forintos Clickshop kedvezménykuponnal ajándékozzuk meg!

Árokba csúszott autót mentenek Győr-Moson-Soporon MegyébenForrás: Vadász Dávid

Frontálisan ütközött két személyautó vasárnap délután a 83-as úton,  a helyszínelés és a műszaki mentés idejére a rendőrség lezárta az utat a 67-es kilométernél - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság. Összesen öten sérültek meg, egy embert a győri tűzoltók emeltek ki az egyik járműből.

Jégzajlás volt a Tiszán, havazás Pápán

Az elmúlt napokban is hasonló idő volt országszerte, amely ritka természeti jelenségeket is okozott. Egy ilyet rögzített az Origo olvasója: jégzajlást a Tiszán. Vadászi Péter még csütörtökön késő délután vette fel a videót Tokajnál, az Erzsébet királyné hídja alatt - itt halad át a folyó felett a 38-as főút.

Pápán szombaton és vasárnap is havazott.Galériánk megtekintéséhez kattintson a képreForrás: Lampért Gábor

Szombaton szinte folyamatosan havazott a Dunántúlon, így Veszprém megyében, Pápa környékén is. A megyében néhány óra alatt csaknem fél tucat autó akadt el vagy csúszott árokba. A behavazott Pápáról is kaptunk fotót egy olvasónktól. Pápán vasárnap is folyamatos volt a hóesés.

 

Küldjön Ön is fotót vagy videót a szerkesztőségünkbe! Ha a felvételeit felhasználjuk, akkor 10.000 forintos ClickShop-kedvezménykuponnal ajándékozzuk meg. További részleteket itt olvashat!