Orbánnal nem tárgyalnak, de féltik a demokráciát

2015.01.25. 23:40

Demokratikus Kerekasztal elnevezéssel társadalmi, szakpolitikai párbeszéden alapuló fórumot hoztak létre ismert baloldali közéleti szereplők vasárnap Budapesten. Céljuk, hogy más hasonló, nemzeti minimumokat kidolgozó kerekasztalokkal együtt közös jövőképet alakítsanak ki Magyarországról.

A kerekasztal első plenáris ülésének felszólalói egyebek mellett arról beszéltek, hogy a demokrácia és a köztársaság helyreállítását, új választójogi törvényt, továbbá a gyermekszegénység felszámolását, az ország anyagi javainak igazságosabb elosztását akarják elérni. Ugyanakkor többen is jelezték, hogy az általuk tervezett változtatásokról nem akarnak tárgyalni Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Iványi Gábor metodista lelkész (j) beszél, mellette Horváth András volt adóhatósági munkatárs, Lovas Zoltán újságíró, Ferge Zsuzsa szociológus (b-j) a Demokratikus Kerekasztal (DEKA) első plenáris ülésénForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Többen hangsúlyozták, hogy nem elég az Orbán-kormány leváltása, az elmúlt években kialakított rendszer megváltoztatására is szükség lenne.  Az előadók között volt, aki szerint a DEKA-nak nem lenne szabad intézményes szervezetté válnia, más vélemény szerint egyesületet vagy pártot kellene alapítani.

Hiányolták az LMP-t

A kezdeményezők - Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és Lovas Zoltán újságíró - január 16-án jelentették be a kerekasztal létrehozását. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat. Lovas Zoltán közölte, a fórumra több, a „Fidesztől balra álló” pártot is meghívtak. Kifogásolta, hogy ezek közül az LMP nem reagált a felkérésre. Azt is mondta: Orbán Viktorral nem kívánnak tárgyalni, szerinte a miniszterelnöknek le kellene mondania, vagy a pártjának tavaszig félre kellene állítania őt.

A volt MDF képviselte magát

A fórumon felszólalók között volt Herényi Károly volt MDF-es képviselő, aki azt mondta, „egy beteg társadalom hibás terméke a Fidesz”. Szerinte a változtatásért küzdőknek közös célokat kell kitűzniük, így például mindenekelőtt a jelenleg hatályos választójogi törvényt kell megváltoztatni, mert a jelenlegivel szerinte csak a Fidesz nyerhet.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ferge Zsuzsa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerekasztal létrehozásával ők nem egy új szervezetet alapítottak, hanem egy „beszélgető fórumot” nyitottak. Szorgalmazta azt is, hogy az országban minél többen kapcsolódjanak be hasonló beszélgetésekbe.

Jogellenes jogalkotás

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője szerint Magyarország nagyobb bajban van, mint 2010-ben gondolták volna, mert odavesztek a szabadságjogok és szerinte ezt a deficitet nehéz lesz rendbe tenni, mert pártkatonák ülnek azokban a pozíciókban, ahol ellensúlyra lenne szükség. Pártja nevében támogatásáról biztosította az új fórumot.

Magyar György ügyvéd szerint Magyarországon megszűnt a jogállam, és „mára eljutottunk odáig, hogy a jogalkotás vált jogellenessé”. Szerinte ezt nem kell eltűrnie az állampolgároknak, ez ellen fel kell lépniük, ezért is támogatja a DEKA kezdeményezését.

Kovács László korábbi szocialista külügyminiszter, korábbi uniós biztos (b) a Demokratikus Kerekasztal (DEKA) első plenáris ülésénForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A rendezvényen - mások mellett - megjelent Kovács László, az MSZP volt elnöke és Tüttő Kata fővárosi szocialista politikus is.