Újabb utcaátnevezési hullám lehet Budapesten

dolgozik EGYÉB TÁRGY férfiak munkában HÉTKÖZNAPI TÁRGY utcanévtábla Budapest, 2011. május 16.
Egy munkás felhelyezi az új névtáblát a Magyar Tudományos Akadémia épületén a budapesti Széchenyi István (volt Roosevelt) téren. Május 12-től hivatalosan is Széc
Budapest, 2011. május 16. Egy munkás felhelyezi az új névtáblát a Magyar Tudományos Akadémia épületén a budapesti Széchenyi István (volt Roosevelt) téren. Május 12-től hivatalosan is Széchenyi István nevét viseli a tér, valamint új elnevezést kap sok más budapesti közterület, amelyek el-, illetve átnevezéséről korábban döntött a Fővárosi Közgyűlés. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A VIII. kerületben Mindszenty bíborosról, a IX. kerületben Zwack Péterről neveznek el teret. Ezenkívül még két tucat közterület kaphat a Fővárosi Közgyűlés döntése nyomán új nevet Budapesten. Ráday Mihály városvédő szerint egyre jobban fellazítják a szabályokat, újabb utcaátnevezési hullám jöhet.
Vágólapra másolva!

Zwack Péter is teret kap

Tér viselheti a jövőben Budapesten Zwack Péter üzletember nevét. A Fővárosi Közgyűlés szerdán - másik 25 közterület elnevezése mellett - dönt a IX. kerületi önkormányzat kezdeményezésére arról, hogy a Zwack Unicum Nyrt. egykori elnök-vezérigazgatójának nevét vegye fel a Ferencvárosban a Malom kert. A közelben működik a Zwack Múzeum és Látogatóközpont is.

Zwack Péter 2008-ban vette át a Budapest díszpolgára címet Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az üzletember, politikus - aki Magyarország washingtoni nagykövete és országgyűlési képviselő is volt - 2012-ben halt meg. Még életében, 2008-ban Budapest díszpolgára címet kapott. Halála után, 2012-ben posztumusz díszpolgári címmel ismerte el a IX. kerület is, majd az önkormányzat egy évvel később döntött arról, hogy kezdeményezi a fővárosnál a közterület átnevezését.

Összesen 26 közterület át- és elnevezéséről dönthet a Fővárosi Közgyűlés Forrás: MTI/Kovács Attila

Az átnevezéshez módosítani kell a hatályos szabályozást, ami tiltja, hogy olyan közterületet nevezzenek át, amely 15 éven belül kapta mostani nevét. Ilyen a Malom kert is: 2007-ben kapta ezt a nevet. A Zwackra történő átnevezés érdekében a közgyűlés úgy módosítaná a szabályt, hogy a 15 éves átnevezési moratóriumot megtartja, de egy kivételt enged: ha a névadó díszpolgár.

Átnevezési hullámot indíthat

Éppen e kivétel miatt is tart Ráday Mihály városvédő attól, hogy „újabb őrült átnevezési hullám indulhat el”. Ugyanis a szabálymódosítás nem egyértelműsíti, hogy kivétel csak Budapest díszpolgára lehet, vagy olyan személy is, aki kerület díszpolgára (Zwack mindkét címet megkapta). Ha utóbbi, akkor 23 kerület több száz díszpolgárából is lehetne 15 éven belül elnevezett utca új névadója.

Ráday Mihály városvédő nem ért egyet a gyakori utcaátnevezésekkel Fotó: Polyák Attila - Origo

Ráadásul 2011-ben eltörölték a többes elnevezés tilalmát, vagyis egy személyről több kerületben is el lehet nevezni utcát - mondta az Origónak a városvédő. Azóta 25 helyett 5 évvel a névadó halála után is el lehet nevezni közterületet. Ráday Mihály nem ért egyet a gyakori átnevezésekkel, és szerinte nem kell erőltetni a személyneveket sem. Azt viszont nem bánja, ha névtelen közterület kap nevet.

A Roosevelt teret is átnevezték 2011-ben Széchenyi István térre Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Volt már egy átnevezési hullám: Tarlós István 2010-es hivatalba lépése után a Moszkva térből Széll Kálmán tér, a Köztársaság térből II. János Pál pápa tér lett. Még azelőtt, hogy a parlament elfogadta volna a „XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő” szabályozást. Az MTA ez alapján használható, nem javasolt, illetve aggályos kategóriákba sorolta a vitatott utcaneveket.

Újabb Mindszenty tér lesz

A Zwack Péter téren kívül egyébként szerdán további 25 közterület is nevet vagy új nevet kaphat. Három kivétellel névtelen közterület kapna új nevet. A III. kerületben egyszerre tíz utcát neveznek el különböző fűszernövényekről, míg a XXII. kerületben három névtelen közterület alkotna utcanévbokorként egy egységet: ezeket a szőlészet, borászat témaköréhez kapcsolódóan neveznék el.

Mindszenty József bíboros gyóntat a Hősök terén Forrás: Fortepan

A VIII. kerületben azért neveznek el teret Mindszenty Józsefről, mert a józsefvárosi Conti (ma Tolnai Lajos) utcai fegyházban raboskodott 1949 és 1954 között, miután a népbíróság koncepciós perben életfogytiglani börtönre ítélte. A teret a Tolnai Lajos utca és a József utca sarkán alakítanák ki. A bíboros nevét 2007 óta már viseli egy tér a XII. kerületben: egy buszvégállomásnál, Farkasvölgyben. (Alant látható.)

Az érintett három közterület átnevezése közül az egyik technikai jellegű. Az előterjesztés szerint a XVI. kerületi Pálffy teret 1945-ben tévedésből jegyezhették be rossz írásmóddal, ezt korrigálnák most. Pálfi János neves lokálpatrióta, akinek szobra is van a téren - méltatja a névadót az előterjesztés. A III. kerületi Nád utcát pedig azért nevezik át, mert ott lakott a leendő névadó, Wrabel Sándor festő.

Újra nekimennek Szendének

A harmadik átnevezés a legérdekesebb, mert az V. kerületben 1947 óta viseli a József nádor tértől a Duna-partig tartó kis utca Szende Pál politikus, a Károlyi-, majd a Berinkey-kormány pénzügyminiszterének nevét. Az V. kerületi önkormányzat Wekerle Sándorra keresztelné át az utcát, holott Wekerlének a Belvároshoz nem sok köze van, annál több Kispesthez és Soroksárhoz.

A Wekerle-telep egyik háza Kispesten Fotó: Origo

A politikusról, miniszterelnökről Kispesten az általa létrehozott városrészt nevezték el, Soroksáron pedig egy üzleti főiskola és egy utca viseli a nevét. A Város Szíve blog szerint 2011-ben az V. kerület már kérte az átnevezést, ám akkor a névismétlés miatt erre nem volt mód - ahogy arra Ráday Mihály is utalt, a tilalmat feloldották azóta.

A szerdán a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő átnevezések

Városrész Korábbi elnevezés Új elnevezés Névadó
III. kerület névtelen Lőrinc tér Szent Lőrinc védőszent
III. kerület Nád utca Wrabel Sándor utca az utca egykori híres lakója, festőművész
III. kerület névtelen Esti Kornél utca irodalmi alak Kosztolányi Dezső művében
III. kerület névtelen Harsánylejtő utca -
III. kerület névtelen Citromfű utca fűszernövény-utcanévbokor
III. kerület névtelen Citronella utca fűszernövény-utcanévbokor
III. kerület névtelen Borsmenta utca fűszernövény-utcanévbokor
III. kerület névtelen Csillagánizs utca fűszernövény-utcanévbokor
III. kerület névtelen Angyalfű köz fűszernövény-utcanévbokor
III. kerület névtelen Borsikafű utca fűszernövény-utcanévbokor
III. kerület névtelen Koriander köz fűszernövény-utcanévbokor
III. kerület névtelen Kurkuma köz fűszernövény-utcanévbokor
III. kerület névtelen Medvehagyma utca fűszernövény-utcanévbokor
IV. kerület névtelen Házy Erzsébet sétány Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes
V. kerület Szende Pál utca Wekerle Sándor utca pénzügyminiszter, miniszterelnök
VIII. kerület névtelen Mindszenty József tér a kerületben raboskodott a bíboros
IX. kerület névtelen Vajda László tér színművész
IX. kerület névtelen Madaras József tér színművész
IX. kerület Malom kert Zwack Péter tér üzletember, politikus
XII. kerület közhasználatú magánút Süss Nándor utca a Magyar Optikai Művek alapítója
XIV. kerület névtelen Nagy László tér itt élt Nagy László költő
XVI. kerület Pálffy tér Pálfi János tér lokálpatrióta (elnevezés javítása)
XVII. kerület névtelen Alsódabas köz -
XXII. kerület névtelen Hegyfok köz szőlészet, borászat utcanévbokor
XXII. kerület névtelen Ászokhordó utca szőlészet, borászat utcanévbokor
XXII. kerület névtelen Muskotályos utca szőlészet, borászat utcanévbokor