Több órán keresztül tárgyal majd négyszemközt Orbán Viktorral Angela Merkel – értesült az Origo. A jövő heti találkozón minden bizonnyal napirenden lesz az Oroszországgal kapcsolatos politika is.

Közel háromórás négyszemközti tárgyalást folytat majd Angela Merkel német kancellár Orbán Viktor miniszterelnökkel a február 2-i látogatáson. A megbeszélések után nemzetközi sajtótájékoztatót is tartanak majd. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy konkrét szerződéseket aláírnak-e.

Magyar kormánykörök nem akartak beszélni arról, hogy konkrétan miről lesz szó a háromórás megbeszélésen, azonban nem számítanak komoly konfliktusra. Úgy fogalmaztak, hogy a miniszterelnök hosszú ideje jó viszonyban van a kancellár asszonnyal, így „nincsenek tabutémák” a felek között.

Merkel február 2-án érkezik BudapestreForrás: AFP/Johannes Eisele

Sűrű program

Angela Merkel többek között azért utazik Magyarországra, hogy a határnyitás 25 éves évfordulója kapcsán kifejezze a tiszteletét hazánk előtt. A kancellár a kormányfővel való találkozás után a Dohány utcai zsinagógában a hazai zsidóság képviselőivel találkozik. Ezután pedig a német-–magyar gazdasági kamarában tesz látogatást.

Maradnak a szankciók

Értesüléseink szerint a tárgyalásokon minden bizonnyal szóba kerül a német kancellár azon javaslata is, amiről Lisszabonban január 23-án beszélt. Akkor Merkel európai–orosz szabadkereskedelmi övezetet ajánlott fel Putyinnak, cserébe az ukrajnai helyzet békés rendezését várja. A Krím félszigetről való kivonulás is a feltételek között lehet.

A miniszterelnök három órát tárgyal majd a német kancellárralFotó: Polyák Attila - Origo

Az év embere

A Németország által az unióban képviselt szigorú gazdaságpolitika magyar támogatása és az Oroszországgal szembeni szankciós politika is minden bizonnyal napirenden lesz Angela Merkel német kancellár február elején esedékes budapesti látogatásán – hangzott el korábban egy kormányzati háttérbeszélgetésen.

Angela Merkel német kancellárt választotta az év emberének a The Times 2014-ben. A lap azzal indokolta a választást, hogy Merkelnek központi szerepe volt Európa stabilitásának megőrzésében „a Kelet-Európában újraéledő orosz agresszió közepette”.