Tizenkét évet kapott a Baross téri rendőrgázoló

2015.01.28. 15:26

Tizenkét év fegyházra ítélte jogerősen a Baross téri rendőrgázolót a Fővárosi Ítélőtábla szerdán.

Az eljárás adatai szerint a vádlott 2010 nyarán Budapesten ittas, kábítószeres állapotban egy közlekedési szabálysértés után autóval Zuglótól Kőbányáig menekült a rendőrök elől, eközben számos ember testi épségét veszélyeztette, és a Keleti pályaudvarnál tolatás közben halálra gázolt egy őt üldöző rendőrt.

A vádlott az eljárás folyamán elismerte, hogy hibázott és sajnálkozott a halálos tragédia miatt, de részben a rendőri intézkedést is okolta a történtekért és hangsúlyozta, hogy se megölni, se bántani nem akart senkit.

Indokolt lett volna az életfogytiglan

Az ügyészség szerint hivatalos személy sérelmére elkövetett szándékos emberölés történt, amelyért indokolt az életfogytiglan.

A másodfokon eljárt ítélőtábla azonban az elsőfokú döntést helybenhagyva és jogerőre emelve a számos kisebb súlyú cselekmény - rongálás, ittas vezetés, hivatalos személy elleni erőszak - mellett a rendőr halála kapcsán csupán közúti veszélyeztetés minősített esetét látta bizonyítottnak, és az e minősítés mellett halmazatban kiszabható lehető legsúlyosabb, 12 éves fegyházbüntetést szabta ki.