Orbán Viktor szerint a kormány csak beszélget az RTL-lel

Orbán Viktor, diákolimpikonok
Budapest, 2015. január 29. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a diákolimpikonok és tanáraik kitüntetése alkalmából tartott ünnepségen a Parlament Kupolacsarnokában 2015. január 29-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Minimum hétmilliárd forintnak kell befolynia a költségvetésbe a reklámadóból – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök azon a háttérbeszélgetésen, amelyen az Origo is ott volt. A kormányfő megerősítette, hogy az RTL kezdeményezte a tárgyalásokat a kabinettel. Tavaly közel 8 milliárd, míg idén 10 milliárd forintos bevétellel számol az Orbán-kormány a reklámadóból.
Vágólapra másolva!

Mindegy, hogy miképpen módosítják a reklámadót, egy a lényeg, minimum 7 milliárd forintnak be kell folynia belőle – így beszélt Orbán Viktor arról a hírről, hogy az RTL vezetői tárgyalnának a kormányzattal az ügyről. A magyar miniszterelnök beszélt arről is, hogy nem a kabinet, hanem az RTL kezdeményezte a találkozót. Úgy fogalmazott: nem is tárgyalások, sokkal inkább beszélgetések zajlottak. Sok mindenre nyitott vagyok, de ahhoz ragaszkodom, hogy a reklámadóból a tervezett minimumnak be kell folynia – egyértelműsített Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök ragaszkodik a 7 milliárdos bevételhez Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában bővebben is beszélni fog az RTL és a kormány közötti kapcsolatról.

A kormányzat által a reklámadóról készített háttértanulmány szerint 2014-ben a reklámadóból 7-8 milliárd forintnyi bevétellel számoltak. 2015-re pedig 10 milliárd forintot terveztek.

Csökken a reklámadó?

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány és az RTL-csoport közötti tárgyalásokat a tévétársaság kezdeményezte. A luxemburgi székhelyű RTL-csoport szerint a magyar kormány dolgozik a reklámadó módosításán. Arról nincs pontos információ, hogy ez mit jelent. Lapértesülés szerint az RTL Klub számára kedvezően csökkenne az adó mértéke.

A Népszava úgy tudja, erről kétszer is tárgyalt a múlt héten Lázár János és az RTL Klubot birtokló RTL-csoport régiós alelnöke, Andreas Rudas.

Gerkens esetleges távozását nem kommentálták

Oliver Fahlbusch, az RTL kommunikációért felelős alelnöke korábban az Origónak nem tagadta, hogy az elmúlt hetekben többször is tárgyaltak a magyar kormánnyal, hogy módosítsanak a reklámadón, de a Dirk Gerkens vezérigazgató esetleges távozásáról szóló híreket nem kommentálták.

Dirk Gerkens pozíciója megrendülhetett Forrás: RTL

Fenyegetések

Gerkenst a Business Week január 22-i számában, a magyarországi reklámadó kapcsán szólították meg. Az RTL vezérigazgatója már tavaly is beszámolt a személyét ért fenyegetésekről, a cikk azonban újabb információkat idéz tőle. A folyamatos fenyegetések miatt a családját külföldre költöztette, ő maga pedig újabban egy belvárosi hotelben lakik, és testőrök kísérik. Amikor az Origo munkatársa tavaly szeptemberben találkozott vele, már akkor is két testőrnek kinéző férfi volt a közelében.

Az RTL kezdeményezhette a tárgyalásokat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

Szerdán este sikerült elérni az RTL Klub magyarországi vezérigazgatóját, aki jelenleg külföldön, Angliában tartózkodik. Dirk Gerkens nem akarta kommentálni a cégével kapcsolatos értesüléseket, de azt ígérte, hogy februárban interjút ad az Origónak.