Megvan miért rángatta Juncker Orbánt

2015.01.29. 19:29

Orbán Viktor szerint Jean-Cleaude Juncker egy különleges politikus, Brüsszelben azon sem lepődnének meg, ha valakit homlokon csókolna – jellemezte az Európai Bizottság elnökét a magyar miniszterelnök.

Jean-Claude Juncker egy érdekes politikus, mondta Orbán Viktor egy vezető magyar újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen, amelyen az Origo is ott volt. "Van, akiket ütöget, másokat a kezüknél fogva húzgál. Ő ilyen ember, nem kell ezen megsértődni, ez teljesen normális nála" – tette hozzá mosolyogva a kormányfő.

Egy hosszú kézfogás

Orbán Viktor január 23-án Brüsszelben találkozott az Európai Bizottság elnökével. A két politikus a kamerák kereszttüzében fogott kezet egymással, de Juncker nem engedte el a magyar miniszterelnök kezét: elhúzta magával az újságírók elől.

Udvariatlan volt?

Az eset után vita alakult ki Magyarországon az eset értelmezése körül. Török Gábor szerint Juncker kifejezetten udvariatlan volt, míg Eörsi Mátyás szerint az egésznek nem feltétlenül kell nagy feneket keríteni, rosszul sikerült kézfogások bárkivel előfordulhatnak. De ha már értelmezni akarjuk az eseményt, akkor számba kell vennünk az okokat, amik miatt Juncker a viselkedésével üzenni akarhatott Orbánnak, írta Eörsi Mátyás.

Cameronnal pacsizott

Ahogy arról korábban már írtunk, Jean-Claude Juncker politikai pályafutása során egyáltalán nem ez az első eset, hogy semmibe vette a protokollt. David Cameron brit miniszterelnökkel például a fotósok előtt pacsizott egy találkozójuk után. Sőt, azokból a képekből úgy tűnik, Juncker pacsizta le Cameront, a brit kormányfő erre épp úgy nem számított, ahogy Orbán Viktor a hosszúra nyúlt kézfogásra.

A görög pénzügyminiszterrel több afférja is voltForrás: AFP/Georges Gobet

Evangeloszt fejbe vágta

Egy másik alkalommal Juncker a volt görög pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz fejét próbálta játékosan megcsapkodni a kezében tartott papírköteggel. Venizelosz nem jött zavarba, hanem elkapta Juncker csuklóját. De arra is volt példa, hogy Juncker Venizelosz arcát akarta kedélyesen megpaskolni.

Nincs menekvés!Forrás: AFP/Georges Gobet

De Guindost fojtogatta

2012-ben Jean-Claude Juncker még Luxemburg miniszterelnökeként ment el az eurózóna országainak találkozójára. Itt találkozott Luis De Guindos spanyol pénzügyminiszterrel, akit nem megpaskolni akart: bal kezével a spanyol politikus nyakát kapta el, és hogy biztos ne tudjon menekülni, jobb kezével a tarkójára markolt.