Törvénysértő volt a házkutatás az Ökotársnál

Vágólapra másolva!
Nem volt megállapítható a bűncselekmény gyanúja, így nem kutathattak volna a nyomozók.
Vágólapra másolva!

Törvénytelen volt az a házkutatás és lefoglalások, amiket a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai végeztek tavaly szeptemberben az Ökotárs Alapítvány és partnerei irodáiban, illetve munkatársaik lakásán. Ezt állapította meg a Budai Központi Kerületi Bíróság az Ökotárs Alapítvány, Móra Veronika igazgató és Foltányi Zsuzsa kurátor panaszát elbírálva. Az akkori fejleményekről itt olvashat bővebben.

A bíróság megállapította, hogy a házkutatás idején egyáltalán nem állt fent a hűtlen kezelés bűntettének gyanúja, és nem volt folyamatban nyomozás jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt. A döntés jogerős – közölte az Ökotárs alapítvány csütörtökön.

Az alapítvány aggasztónak tartja azt a jelenséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre Magyarországon. Azt írták:

"A jogállamiság elveinek és betűjének betartása és betartatása a garancia arra, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg.

A Norvég Civil Alap Pénzeit kezelő alapítványoknál még tavaly májusban rendelt el Kehi-vizsgálatot a kormány. Először azzal gyanúsították meg őket, hogy a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak. A hatóságok azután a Kehi vizsgálata alapján korábban hűtlen kezeléssel és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel is meggyanúsították a civileket, akikre szeptember elején nagy visszhangot kiváltó rendőri akcióval csaptak le, majd egyetlen működő civil szervezet maradt, mert a többiek adószámát felfüggesztették.

A civilek határozottan visszautasították a vádakat, és vitatják az ellenőrzés jogszerűségét. Az ellenőrzés és a vita diplomáciai feszültséget okozott Norvégia és Magyarország között. Az erről szóló cikkeinket itt olvashatják, Móra Veronikával, a norvég pénzeket kezelő egyik szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetőjével készült interjúnkat pedig itt találja.