Tüttő Katát megalázták a Fővárosi Közgyűlésben

Tarlós István; Tüttő Kata
Budapest, 2012. október 31. Tüttő Kata az MSZP frakcióvezető-helyettese és Tarlós István főpolgármester beszélget a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városháza dísztermében 2012. október 31-én. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Nyomorúság, zavar, frusztráció – csak néhány szó azok közül, amellyel Tüttő Kata, a XII. kerület önkormányzati képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai eseményeit jellemezte. Kovács Péter XVI. kerületi polgármester meglehetősen egyedi módon kérdezte meg, ki ő, és miért ül a szocialista képviselők között.
Vágólapra másolva!

„Egy csinos arcú, vörös hajú fiatal hölgyet vettem észre, aki a fülbe súgás módszerével segíti a szocialista képviselőket. Nem ismerem őt, nem tudom, hogy új képviselő lenne-e” – hangzott el az ominózus mondat.

Ha ez még nem lenne elég, Tarlós István is rákontrázott. A főpolgármester válaszolt Kovács Péternek, de még azt is hozzátette: Tüttő Katánál kellemesebb látványt nemigen fedez fel. Később azt is kifejtette, hogy kellemesen bizsergető érzés neki az MSZP-s képviselőnő nevetgélését hallani a padsorokból.

Tüttő Kata szerint Tarlós István a maga sajátos módján kedveskedni akart Forrás: MTI/Földi Imre

Senki nem kért bocsánatot

„Kovács Péter megjegyzésének semmi más célja nem volt, minthogy odaszúrjon nekem egyet. A főpolgármester pedig erre a lehető legrosszabb módon válaszolt, pedig ő a maga sajátos módján csak kedveskedni akart” – mondta az Origónak Tüttő, akitől senki nem kért bocsánatot a szexista megjegyzésekért, de mint mondta, ehhez már hozzászokott.

Nem ez volt az első eset

„Nem ez volt az első ilyen eset, de eddig mindig leráztam őket magamról. Most viszont úgy éreztem, hogy fel kell szólalnom, mert ez az egyetlen megoldás a szexizmus ellen. Vissza kell jelezni, hogy ez így nincs rendben, az ilyen megjegyzések igenis megalázóak” – indokolta meg a képviselő, miért kelt ki az eset ellen az interneten.

Nekem a mai napig nem jutott eszembe, hogy egy embert úgy szólítsak meg, hogy ott szemben, maga kissé túlsúlyos, kopaszodó, nem túl ragyogó tekintetű úr, ki maga, és mit keres itt – írta.

Adó a feszülő női pólókra

A képviselő szerint férfi kollégái általában nem is értik, mi a probléma ezekkel a beszólásokkal, és arra is rá szoktak kérdezni, hogy miért zavarja egy-egy ilyen megjegyzés. Ráadásul ennél sokkal súlyosabbak is elhangzanak néha a képviselő-testületi üléseken.

„Egyszer azon nevetgéltek a XII. kerületben, mi lenne, ha adót vetnének ki a feszülő női pólókra” – mesélte.

Tüttő Kata szerint a fő probléma az, hogy nincsenek jó minták a férfiak előtt, és a nők sincsenek tisztában azzal, mit kell ilyenkor tenniük, és hogyan kell visszaszólni. Ezért úgy gondolja, alkalmat kell találni, hogy visszajelezzük, ez így nincs rendjén.