Bajnai Gordon pénzügyeivel foglalkozik a mentelmi bizottság

2015.01.31. 09:34

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága elé kerülhet Bajnai Gordon képviselői vagyonbevallási ügye. A Fidesz arra szólítja fel a volt miniszterelnököt, adjon be igazi vagyonnyilatkozatot.

A Magyar Hírlap emlékeztet arra, hogy - a már nem képviselő - Bajnai Gordon tavalyi vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel céges osztalékát. Hiányosság még, hogy élettársáról sem tett említést, holott a törvény értelmében a képviselők családtagjai is vagyonbevallásra kötelezettek.

Szankciók

Súlyos szankciói vannak annak, ha egy képviselő vagy családtagja eltitkolja jövedelmét, vagy elmulasztja a vagyonbevallás benyújtását: a képviselő a vagyonbevallás benyújtásáig semmilyen juttatásban nem részesülhet, és ha a képviselőséggel összeférhetetlen helyzetet nem orvosolja, az mandátumvesztéssel jár.

Bajnai GordonFotó: Tuba Zoltán - Origo

Ez a hajó elment

"Ez a hajó Bajnai Gordon esetében elment" – mondta Rubovszky György, a mentelmi bizottság korábbi elnöke, mert az Együtt listájáról a parlamentbe jutott politikus letette ugyan a képviselői esküt, ám mandátumáról hamar lemondott.

Vagyonnyilatkozatot követel a Fidesz

A Fidesz arra szólítja fel Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, adjon be igazi vagyonnyilatkozatot, mert amit benyújtott, arról kiderült, hogy hazugság - mondta Dunai Mónika, a kormánypárti frakció szóvivője. 

Miért nem árulja el Bajnai Gordon, hogy miből él? Miért titkolózik? (...) Honnan kaphat olyan pénzeket, amelyeket fél bevallani?" - kérdezte a Fidesz-frakció szóvivője, aki szerint felmerül a gyanú, hogy Bajnai Gordon nem tartotta be a törvényeket vagyonnyilatkozata leadásakor, Dunai Mónika ezért azonnali elszámolásra szólította fel a volt miniszterelnököt.