Lázár János bevásárolt, Szijjártó Péter 45 millióval tartozik a szüleinek

parlament, országgyűlés, ülésterem, képviselő, korkedvezményes képviselői nyugdíj
Vágólapra másolva!
Tavaly is szépen gyarapodtak a képviselők az Országgyűlés honlapjára feltett vagyonnyilatkozatok szerint. A botrányok után legtöbbjük arra is vigyázott, hogy háza mellé garázsait, tárolóit, pincéit is feltüntesse. Lázár Jánosnak már 19 ingatlan van a nevén, Szijjártó Péter még mindig 45 millióval tartozik a szüleinek, Seszták Miklós pedig továbbra is az egyik leggazdagabb képviselő a Parlamentben. Nem adott még le új vagyonnyilatkozatot Trócsányi László igazságügyi és Pintér Sándor belügyminiszter, ők nem képviselők. 
Vágólapra másolva!

Alig tudott félretenni Orbán

Míg egyes miniszterei többet tudnak félretenni, mint amennyi a jövedelmük, Orbán Viktor - feleségével közös - bankszámlája alig másfél havi minimálbérnek megfelelő összeggel, 150 ezer forinttal hízott fél év alatt. A miniszterelnök tavaly májusban leadott legutóbbi vagyonnyilatkozatában számlájukon 781 ezer forint volt, most 930 ezer van. Igaz, Lévai Anikóval közösen felvett 20 milliós hitelükből sokat, csaknem 700 ezer forintot törlesztettek ez idő alatt, így már csak 8,3 millióval tartoznak. Miniszterelnökként és képviselőként jut havi összesen mintegy bruttó 1,7 milliós jövedelemhez, pártelnöki fizetését továbbra sem veszi fel. Jelentős, 5,5 milliós bevételre számít Az út a győzelemhez című könyve után kiadójától.

Orbán Viktor könyve jól teljesített Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kormányfő ingatlanvagyona nem változott: továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. Bevallásában feltüntette 2006-ban vásárolt felcsúti földjeit – amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak –, valamint a 2013-ban vásárolt, szintén felcsúti házát. Autója továbbra sincs a kormányfőnek, és már nem szerepel a bevallásban a tavaly még beírt laptop sem. Érdekesség, hogy tavaly nyár óta két gyermekük a jelek szerint hazaköltözött, mert már nem csak Rózát és Flórát, hanem Sárát és Gáspárt is megjelölte vagyonnyilatkozatában a miniszterelnök.

Lázár János bevásárolt

Alaposan bevásárolt tavaly Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek eddig sem volt kevés ingatlanja, tavaly azonban hét új került a birtokába, így most 19 van a nevén. Tavaly új szántónak, erdőnek legelőnek, töltésnek és mocsárnak is a haszonélvezője lett Hódmezővásárhelyen. Gépkocsit még mindig nem vett, viszont még mindig elég nagy gyűjteménye van műtárgyakból, övé például egy Rákóczi György-kézirat és gróf Széchenyi Zsigmond karosszéke.

Lázár Jánosnak már 19 ingatlana van és jelentős tartozása Fotó: Origo

Talán pont a bevásárlás miatt, de alaposan nőtt a tartozása, idén a banknak 45, magánszemélyeknek 36 millióval tartozik, ez 22 és félmillióval több, mint tavaly. A megtakarításai is apadtak valamennyit, 46,8 milliója van kötvényekben, életbiztosításban és törzsrészvényben.

Lázár János a Miniszterelnökségtől bruttó 1 millió 100 ezer forintot kap havonta, ehhez jön még képviselői díja, ami 224 363 forint. A földbérleti díjakból tavaly hat és félmillió csorgott be a családi kasszába. A politikus még mindig tulajdonosa egy kolozsvári székhelyű Kft.-nek és részvényes a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben.

Szijjártó 45 millióval tartozik a szüleinek

Szijjártó Péter dunakeszi ingatlanjairól tavaly elég sokat lehetett hallani, idén már ezek is szerepeltek vagyonnyilatkozatában. A külgazdasági- és külügyminiszternek így már hat ingatlanja van, két lakóház Dunakeszin és egy Győrben, egy üdülő Balatonedericsen, valamint ugyanitt szőlő és zártkert.

Szijjártó Pétert továbbra is leginkább a szülei segítik - több tízmillióval Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A sokat emlegetett medencés dunakeszi családi ház 334 négyzetméteres, a pince 249, a medence 61, a terasz pedig 65 négyzetméter, az egész egy 1586 négyzetméteres telken áll. Értékpapírban, biztosítási eszközalapban és a bankban 4 millió 197 ezer forintja van, viszont a szülei segítségére valóban számíthat, nekik még mindig 45 millió forinttal tartozik. Miniszterként bruttó 1 millió 100 ezret, képviselőként további 224 ezer forintot kap.

Rogánnak nem nőttek az ingatlanai

A legutóbbi változathoz képest nem nőttek tovább a Fidesz frakcióvezetőjének korábban többször módosított alapterületű ingatlanai, így a sokat emlegetett budapesti, Pasa Parkban lévő lakása sem. Még mindig hét ingatlana van Budapesttől Balatonlellén át Szakonyfaluig: köztük ház, erdő, szántó és rét.

Rogán Antalnak hét ingatlanja van Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tartós bérletben használ egy Audi A3-ast, van két nagy értékű festménye és bankbetétben 3,5 millió forintja. Ez egy fél éve, legutóbbi nyilatkozatában még 4,3 millió volt. Tartozása viszont jóval több van és egy fillérrel sem csökkent fél év alatt: bankoknak továbbra is 30 millióval, magánszemélyeknek pedig 16,8 millióval tartozik.

Gyurcsány cége jobban teljesít

A volt kormányfő vagyoni helyzetén sokat javított, hogy cége, az Altus Zrt. jobban teljesített: már a tavaly nyáron leadott vagyonnyilatkozatból látszott, hogy szép évet zár 2014-ben az Altus, hiszen az első öt hónapban 69 millió forint osztalékelőleget tüntetett fel Gyurcsány Ferenc, a most leadott dokumentumból pedig kiderül, hogy az osztalékbevétel összesen 169 milliót tett ki. Nem tudni, hogy elírás-e vagy tényleg csak 100 forint eseti bevetéle van egy megbízási szerződés alapján a Follow Up Kft.-től.

Gyurcsány vagyoni helyzete sokat javult Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Gyurcsány Ferenc ezen kívül se megtakarítást, se készpénzt nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, csak egy 1,5 milliós követelést. Van viszont 67 millió forintos tartozása - ez a Kötcsén, 2009-ben feleségével közösen vásárolt családi ház miatt felvett jelzáloghitel. Ezen kívül csak az az 50 négyzetméteres pápai társasházi lakás van a tulajdonában, amit még 1995-ben vásárolt. A volt kormányfő tavaly egy sor számítástechnikai, illetve irodai felszerelést kapott az Országgyűléstől illetve pártjától, a Demokratikus Koalíciótól: telefont, laptopot, széket. Parlamenti képviselőként egyébként havi bruttó tiszteletdíja 748 ezer forint.

Seszták vagyona már 200 millió felett

Seszták Miklós mindig is az egyik leggazdagabb tagja volt az Országgyűlésnek, ez azóta sem változott. A nemzeti fejlesztési miniszternek öt ingatlanja van, három Kisvárdán, kettő pedig a főváros XIII. kerületében. Megtakarítása már bőven 200 millió fölött jár, összesen 206,9 millió forintja van. Tartozása 4 millió forinttal csökkent, már csak hatmillióval tartozik magánszemélyeknek.

Seszták Miklós az egyik leggazdagabb képviselő Forrás: MTI/Kovács Attila

Miniszterként bruttó 1 millió 100 ezret, képviselőként további 224 ezer forintot kap. A legtöbb pénzt azonban még mindig az ügyvédi irodája hozza, tavaly 15 millió forint osztalékot kapott a cégből, egyéni ügyvédként pedig áprilisig ehhez jött még 9 millió 279 ezer forint, azóta szünetelteti ügyvédi tevékenységét. Júniusig Kisvárdán önkormányzati képviselő is volt, ezért bruttó 117 ezer forintot kapott havonta. Övé a Ramiris Autó Kft. is, amiből viszont most sem származott pénz.

Kövér felélte a hozomány egy részét

Összességében romlott Kövér László házelnök vagyoni helyzete, igaz tavaly vásárolt egy Skoda Superb gépkocsit is. Vélhetően erre ment el a legutóbbi vagyonnyilatkozatban, fél éve még kétmillió forintos bankbetétjének fele, továbbá felélte hozománybiztosításai egy részét is. Ilyenből tavaly nyáron még kettő volt Kövérnek, összesen 2,5 millió forint értékben, míg most csak egyet tüntetett fel, 1,2 millió forint értékben. Életbiztosításához ugyanakkor nem nyúlt, az továbbra is 2,75 millió forint értékű.

Kövér László új autót vett, emiatt csökkentek megtakarításai Forrás: Szabó Gábor

A házelnöknek ezeken kívül egyetlen komoly vagyontárgya van továbbra is: az 1991-ben vásárolt szigetszentmiklósi családi ház, ami felerészben az övé. Az Országgyűlés elnökeként ajándékokat is kapott, ezek vagyonnyilatkozata szerint 10 és 100 ezer forint közötti könyvek és dísztárgyak. Házelnökként havonta bruttó 1 millió 731 713 forintot visz haza.

Áder Jánosnak milliói vannak

Áder Jánosnak Budapest II. kerületében és Kisorosziban is vannak ingatlanjai, saját kocsija azonban még mindig nincs, annál több a megtakarítása. Folyószámlán másfél millió forintot tart, tartós befektetési értékpapír számlán 2,4 millió forintja van.

Szerencsés éve volt Áder János köztársasági elnöknek Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnöknek van még 29 ezer eurója és 3300 dollárja, életbiztosításának jelenlegi értéke 107 ezer euró. Megvált viszont 880 ezer forintnyi kamatozó kincstárjegytől. Köztársasági elnökként diplomáciai ajándékokat is kap, ezeket viszont nem részletezte.

Fazekas Sándor gyűjtött 900 ezret

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter még mindig ugyanazzal a 2007-es Toyota Corollával jár, és egy karcagi családi házba, valamint egy 47 négyzetméteres budapesti lakásba megy haza, mint tavaly. Új ingatlant nem vásárolt, Karcagon pedig még mindig megvannak a szántói.

Fazekas Sándor agrárminiszter csaknem egymilliót tudott félretenni Fotó: Origo

Már tavalyi vagyonnyilatkozatában is benne volt 6500 kötetes, folyamatosan bővülő könyvtára, ez azóta sem változott. Sikerült viszont megtakarítania 900 ezer forintot, jelenleg 2 millió 300 ezer forintja van a takarékban. Tartozása nincs. Miniszterként bruttó 1 millió 100 ezret, képviselőként további 224 ezer forintot kap.

Hende Csaba elosztotta a vagyont

Hende Csaba honvédelmi miniszter és volt felesége tavaly szétosztották a vagyont, így került teljesen Hende tulajdonába a szombathelyi 130 négyzetméteres ház, viszont már nem az övé a budapesti 220 négyzetméteres ingatlan. A vagyonmegosztás hozadéka az is, hogy a politikusé lett egy 40 négyzetméteres ház Velemen, amit még közösen vettek a nejével 1995-ben.

Hende Csabának a vagyonmegosztás után is maradt pénze, ingatlana Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hende Csaba még mindig egy Mitsubishi Carismával jár, vagyona viszont jócskán megnövekedett. Édesapja hagyatékából örökölt egy 10 millió 300 ezres államkötvényt, a bankban pedig 20,5 millió forintja van, tartozása viszont nincs. Miniszterként bruttó 1 millió 100 ezer forint.

Balog Zoltán befektetési jegyet vett

Balog Zoltánnak még mindig három ingatlanja van Bükkszentkereszten, és övé egy 34 négyzetméteres lakás is Budapest XIII. kerületében.

Balog Zoltán miniszter növelni tudta megtakarításait 2014-ben Forrás: MTI/Soós Lajos

Az emberi erőforrások minisztere valamivel növelte viszont megtakarításait: 6,6 milliós kincstárjegye mellé 3,5 millió forintot lekötött, és vett befektetési jegyet is félmillióért. Euróban a tavaly májusi 56 ezer helyett már csak 51 ezret tart. Miniszterként bruttó 1 millió 100 ezer forint.

Varga Mihály festményt kapott

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vagyonában nem volt lényeges változás. Még mindig két társasházi lakása van a II. kerületben, ezekhez most már felsorolta a garázsokat és a tárolókat is. Karcagon ezen kívül egy kertje és egy telke van.

Varga Mihálynak nincs lényegsen több pénz a zsebében Fotó: Bielik István - Origo

Varga Mihálynak saját kocsija nincs, viszont ajándékba kapott egy 120 ezer forint értékű festményt. Készpénzben ezen kívül másfél milliója, államkötvényben 800 ezer forintja, és még hétmillió forinttal tartozik a banknak. Miniszterként bruttó 1 millió 100 ezret keres.

Tóbiás költözne, eladó az érdi ház

Egymillió forinttal kevesebb készpénze és 300 ezerrel kevesebb tartozása van az MSZP elnökének, mint fél éve. Legutóbbi vagyonnyilatkozatában még 2,5 milliós megtakarítása 1,5 millióra apadt, ám eközben bankkal illetve magánszemélyekkel szembeni tartozása is csökkent: 11,8 millióról 11,5 millióra. Tóbiás József vagyoni helyzete másban nem változott: továbbra is felerészben tulajdonosa a 2010-ben vásárolt érdi háznak, és megvan még a 2008-ban örökölt Tatran típusú motorja.

Az MSZP elnöke építkezne: telket venne, érdi házát pedig eladná Fotó: Bielik István - Origo

Az MSZP elnöke az egyéb közlendők rovatban többet is elárult jövőbeni terveiről. Jelezte, hogy tavaly novemberben adásvételi előszerződést kötöttek egy ingatlanra, ami beépítetlen terület, magyarán egy telek. Ezt meg szeretnék venni és vélhetően azon építkeznének, ám ehhez - mint Tóbiás jelezte - először még el kell adni az érdi házat.

Harrach az egyik legszegényebb

A KDNP frakcióvezetője továbbra is az egyik legszegényebb parlamenti képviselő, mivel se megtakarítása, se vállalkozása, autója vagy nagyobb értékű vagyontárgya nincsen – csakúgy, mint fél vagy egy éve. Igaz, tartozása sincs.

Harrach Péternek csak ingatlanjai vannak, semmi más Forrás: MTI/Illyés Tibor

Továbbra is rendelkezik viszont több ingatlannal: Budapesten egy társasházi lakás teljesen, Tahitótfalun egy családi ház pedig felerészben az övé. Emellett Budakeszin egy kertben illetve Kisnémediben egy erdőben van tulajdonrésze.

Schiffer minden tartozását kifizette

Az elmúlt fél évben minden tartozását törlesztette az LMP társelnöke: Schiffer András ezzel letudta tavaly nyáron még 212 ezer forintos hitelét. Igaz, körülbelül ugyanennyivel csökkent kintlevősége is: korábbi 3,2 milliós pénzkövetelése már csak 3,08 millió.

Schiffer András minden tartozását kifizette Forrás: Origo

Ugyan ügyvédi praxisát szünetelteti, a Schiffer és Társai Ügyvédi Irodában megtartotta 50 százalékos tulajdonrészét, bár jövedelme ebből továbbra sem származott. Schiffer egyetlen vagyontárgya budapesti társasházi lakása, amelyet 2004-ben vett a XIII. kerületben.

Vona rosszabbul él, mint fél éve

Nem gyarapodott, hanem ellenkezőleg, megcsappant a Jobbik elnökének vagyona. Legutóbbi vagyonnyilatkozatához képest, fél év alatt egymilliós megtakarítása 800 ezer forintra apadt, és a korábban könyvkiadásból származó eseti jövedelme is jelentősen csökkent: 1,4 millióról 190 ezerre.

Megcsappant a Jobbik elnökének vagyona Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vona Gábornak ezen kívül se jövedelme, se ingatlana, se gépkocsija vagy céges érdekeltsége nincs.