A kormány honlapján hozzáférhetővé tette a két nem parlamenti képviselő miniszter vagyonnyilatkozatát. Ebből kiderül, hogy az egyik legvagyonosabbnak számító kormánytag, Pintér Sándor anyagi helyzete nem változott érdemben, míg Trócsányi László igazságügy-miniszter megtakarításai több millió forinttal emelkedtek, továbbá új egyetemi tanári állás után is fizetést vehet fel.

Pintér Sándor belügyminiszternek továbbra is 24 ingatlana van, ezek felsorolásánál az elsők között egy 155 négyzetméteres VII. kerületi és egy 61 négyzetméteres II. kerületi lakást tüntet fel, amelyeket 1994-ben vásárolt.

Pintér még őrzi a Wartburgját

A tárcavezető őrzi 1995-ben örökölt Wartburgját, emellett saját és felesége nevén lévő különböző forint alapú megtakarításai változatlanul összesen mintegy 67 millió forintot tesznek ki, amit továbbra is 760 ezer eurós, valamint 761 ezer dolláros értékű megtakarítások egészítenek ki.

Vagyonnyilatkozatok
Tavaly is szépen gyarapodtak a képviselők az Országgyűlés honlapjára feltett vagyonnyilatkozatok szerint. A botrányok után legtöbbjük arra is vigyázott, hogy háza mellé garázsait, tárolóit, pincéit is feltüntesse. Lázár Jánosnak már 19 ingatlan van a nevén, Szijjártó Péter még mindig 45 millióval tartozik a szüleinek, Seszták Miklós pedig továbbra is az egyik leggazdagabb képviselő a Parlamentben.

Pintér Sándor ingatlanvásárlásra fordított banki tartozása továbbra is 6,5 millió forint. Nyilatkozatából kiderül, hogy továbbra is 500 millió forintos, ki nem egyenlített követelése van cégei 2013-as eladásából, ahogyan összesen 610 millió forintos családi, baráti kölcsönét sem fizették még neki vissza.

Pintér Sándor továbbra is a leggazdagabb miniszterFotó: Origo

Hat ingatlana van Trócsányinak

Tórcsányi László igazságügyi miniszternek összesen hat ingatlanban van tulajdonrésze, így egyebek mellett egy 260 négyzetméteres XI. kerületi családi ház, valamint egy XII. kerületi 68 négyzetméteres társasházi lakás ház felét tudhatja magáénak.

A miniszter – személyes használatra is igénybe vehető szolgálati autója mellett – megtartotta 2004-ben vásárolt Volvo S80 típusú gépkocsiját.

Több megtakarítás

Trócsányi László forint alapú megtakarításai 4,2 millió forintról 8 millió forintra nőttek, míg euróban tartott befektetései 4 ezer euróval 94 ezer euróra emelkedtek, megtakarításai egy részét ugyanakkor – feltehetően feleségével – 50 százalékban megosztottan jegyzi.

Hat ingatlana van Trócsányi LászlónakForrás: MTI/Soós Lajos

Új állás

Az igazságügyi tárca vezetője vagyonnyilatkozata alapján új egyetemi tanári állást is vállalt, így a kormányban betöltött tisztsége mellett három másik helyről vesz fel fizetést. A Szegedi Tudományegyetem jogi karának nemzetközi szakán havi bruttó 350 ezer forintért, míg az alkotmányjogi tanszéken havi bruttó 230 ezer forintért taníthat, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutató professzoraként további havi bruttó 328 ezer forinttal egészít ki.

Trócsányi László emellett közölte azt is, hogy szünetelteti ügyvédi tevékenységét, amelyből így nem származik bevétele. A nem képviselő miniszterek bruttó 1,1 millió forintos tárcavezetői javadalmazást kapnak.