Putyinnak nem jó a magyarok Audija

MerkelRuhatára
Rio de Janeiro, 2014. július 13. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Angela Merkel német kancellár találkozója a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Németország-Argentína döntője előtt a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2014. július 13-án. (MTI/EPA/Ria Novosztyi/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij)
Vágólapra másolva!
Két nagy meccse is van februárban a Terrorelhárítási Központnak, a rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak. Hétfőn Angela Merkel német kancellárra kellett vigyázni, aki igen zsúfolt néhány órát töltött Budapesten. Két hét szusszanás, és február 17-én jön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Saját repülő, külföldi kommandósok, lezárt városrészek, menő autók – ezek természetes velejárói a fokozottan védett személyek látogatásának.
Vágólapra másolva!

A fővárosban élők csupán a nagy felfordulást, a lezárt utcákat, a delegációs konvojokat és a kommandósokat látják, de kevesen tudják, hogy egy ilyen látogatás mennyi előkészületet igényel valójában. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Origónak azt mondta, Angela Merkel és Vlagyimir Putyin vizitjére minden bizonnyal hónapokon át készültek a hazai és a külföldi hatóságok.

80 magyar 20 orosz

A delegációkra elsősorban a TEK emberei vigyáznak, de együttműködnek a külföldi kollégáikkal is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a biztonságiak 10-20 százaléka minden esetben a vendég országából érkezik.

Angela Merkel saját szövetségi rendszeren belülről érkezett, nem volt körülötte akkora felhajtás, mint például az orosz elnök körül lesz Forrás: AFP/Christophe Simon

Putyin annyit ér, mint Obama vagy a pápa

Az orosz elnökre sokkal többen vigyáznak, mint a német kancellárra. Ez persze nem jelenti azt, hogy Angela Merkel kevesebbet ér, mint Vlagyimir Putyin, és nem azzal függ össze, hogy férfiról vagy nőről van szó, hanem azzal, hogy melyikük van nagyobb terrorveszélynek kitéve – mondja Tarjányi Péter. Vlagyimir Putyinra körülbelül olyan erőkkel vigyáznak, bárhová utazik, mint Barack Obama amerikai elnökre, a pápára vagy az izraeli miniszterelnökre.

Saját repülője mindenkinek van

A budapesti reptérre a német kancellár és Vlagyimir Putyin is saját repülőgéppel érkezik, de míg Angela Merkel utána a magyar hatóságok kocsijaival ment tovább, addig az orosz elnök valószínűleg hoz magával saját autókat is. Tarjányi Péter szerint Vlagyimir Putyin járműve bombabiztos autó, és a konvojok sem egy-két járműből állnak. Angela Merkel tíz-tizenkét, Putyin elnök pedig még ennél is több kocsival járja majd a budapesti utcákat.

Az orosz elnök általában saját autót is visz magával Forrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Druzhinin

Putyin a piacról is csekkolhatja a Kremlt

Kevés vezetőnek van olyan autója, mint az orosz vagy az amerikai elnöknek. Mindkettejük járművében, illetve a konvoj több kocsijában is műholdas kapcsolat van. Ez Vlagyimir Putyin esetében azt jelenti, hogy a saját kocsijából, és a konvoj még legalább egy autójából fel tudja hívni például a repülőt, amivel jött, de el tudja érni Moszkvát is, ha épp arra kíváncsi, mi újság a hadsereg főhadiszállásán, a vezérkari központban vagy a Kremlben. Az orosz elnök egy mobil elnöki irodában utazik, aminek csak az egyik szobája az ő kocsija, az egész elnöki épület pedig maga a konvoj – érzékeltette Tarjányi Péter.

Merkellel nincs annyi gond

A német kancellár is hozott magával saját embereket, Angela Merkelt körülbelül tízen kísérték. Azért csak ennyien, mert uniós országból, azaz saját szövetségi rendszeren belülről érkezett. Ráadásul csupán pár órára látogatott Magyarországra, zömmel kormányzati, azaz védett épületekben látták vendégül, amelyek biztonságosabbak, mint például egy stadion.

Elsősorban a védett személy kimenekítésére készítik fel őket Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Testőr, de nem Chuck Norris

Ami talán még közös pont Angela Merkel és Vlagyimir Putyin esetében, az a testőrség. Mindkettejükre különlegesen képzett emberek vigyáznak, akik elsősorban a védett személy kimenekítésére vannak felkészítve. Ezek a kommandósok nem olyanok, mint Chuck Norris egy amerikai kommandós filmben. Nem lövöldöznek és rúgkapálnak ész nélkül, hanem csoportban dolgoznak, elsősorban abban jók, hogy a saját testi épségük árán is megvédjék a rájuk bízott vezetőt, illetve, hogy kiszúrják a tömegben leselkedő veszélyt.

Előre lezsíroznak mindent

Egy Angela Merkeléhez és Vlagyimir Putyinéhoz hasonló látogatás előkészületei hónapokig tarthatnak. A német és az orosz hatóságok jóval a politikusok érkezése előtt, a magyar kollégákkal együttműködve dolgoznak azon, hogy minden rendben menjen. Amikor véglegessé válik a program, vagyis kiderül, hogy a vendég hova érkezik, milyen épületeket látogat meg, akkor a védelmi szolgálatok terepszemlét tartanak, felmérik a biztonsági kockázatokat. Ekkor állapítják meg például, hogy hol helyezzék el a mesterlövészeket, és ilyenkor döntenek a járművek útvonaláról is.

Ez Orbán Viktor konvoja, az orosz elnöké ennél népesebb lesz Fotó: Origo

Régi helyen az új mesterlövész

Érdekesség, hogy Budapesten a Parlament körül már körülbelül huszonöt éve ugyanott ücsörögnek a mesterlövészek. Ez azért van, mert azóta nem épült a közelben semmilyen magasabb épület, így az éves felülvizsgálat nem indokolta új hely kijelölését. Nagyon gyenge krimibe illő fordulat lenne, de a valóságban is szinte kizárt, hogy illetéktelenek elraboljanak egy fokozottan védett személyt. A küldöttségek ugyanis már a repülőn tudják, hogy név szerint ki fogadja majd őket a reptéren, sőt, fényképük is van a fogadóbizottság tagjairól.