A külföldi sajtó is kivesézte az Merkel-Orbán-találkozót

nk20150202
Angela Merkel leejtett tollát adja vissza Orbán Viktor a Parlamentben tartott közös sajtótájékoztatójuk során. A kancellárasszony rövid, pár órás látogatást tett Budapesten
Vágólapra másolva!
Angela Merkel és Orbán Viktor hétfőn hivatalosan az Európai Unióról tárgyaltak. Nem hivatalosan azonban a német kancellár "azért érkezett (Budapestre), hogy figyelmeztesse Orbán Viktort arra, nehogy a politikai túlkapásaiban - itthon és külföldön - túl messzire menjen" - írja kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.
Vágólapra másolva!

Orbán számára a kancellár látogatása egyik ritka példája volt annak, hogy Magyarország még sincs olyan nagy diplomáciai elszigeteltségben, mint ahogy az tűnhetne - mutatott rá Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatának vezetője.

Vegyesen értelmezte a külföldi sajtó a két politikus találkozóját Forrás: Fotó: Bielik István - Origo

Mediális szempontból a látogatás jól festett, és tekintetbe véve a Fidesz népszerűségének csökkenését, Orbánnak nagy szüksége van erre.

Az Unió gyenge láncszeme

Megjegyzi: Orbán Viktor kormányzásának öt éve alatt Angela Merkel első ízben járt most Budapesten. A világ vezető politikusai közül előtte csak a kínai államfő látogatott a magyar fővárosba. Két hét múlva az "oszd meg, és uralkodj turné" keretében Vlagyimir Putyin orosz elnök látogat Budapestre.

, de úgy a németek, mint az oroszok is megérezték, hogy az ország az Unió gyenge láncszeme" - vélekedik a szerző.

Elmaradt a nyílt kritika

A liberális szlovák Sme cikke szerint a német kancellár és a magyar kormányfő közös sajtótájékoztatóján

, de elmaradt a nyílt kritika, amelyben sokan reménykedtek.

Merkel célja nem is az erős európai parlamenti képviselettel rendelkező Orbán megdorgálása volt, hanem az, hogy megtartsa Magyarország alapvető lojalitását az Oroszországgal szembeni uniós politikához - írta Peter Schutz.

A pozsonyi lap kommentátora szerint a magyar miniszterelnök az Ukrajnába irányuló fordított irányú gázszállítás korábbi leállításával már megmutatta, hogy az ukrán válságot "csak a nemzeti érdek górcsövén át látja", és a szlovák kormányfőtől eltérően nem fél keresztbe tenni Brüsszel politikájának.

Hozzáteszi: kérdéses, hogy ebben született-e megegyezés, ám azt látni kell, hogy azzal "az ajándékkosárral szemben, amelyet majd Vlagyimir Putyin orosz elnök hoz Moszkvából", Merkel csak azt tudja felajánlani, hogy nem figyel majd oda, amikor ismét Magyarország illiberális demokráciája lesz a téma az Európai Parlamentben.

Nem volt botrány

Csalódottak lehetnek a magyar kormány legradikálisabb kritikusai, mivel Angela Merkel látogatása során nem igazolódtak be túlzott elvárásaik, a német kancellár budapesti útja nem végződött botránnyal - állapítja meg keddi kiadásában a független pozsonyi Pravda.

A német kancellár ugyan rámutatott, hogy Orbán kormányának nagyobb teret kellene engednie saját ellenzékének, de a kormány politikájával szembeni fenntartásait diplomatikus érzékenységgel fogalmazta meg - szögezte le a szlovák lap.

Merkel, a megmentő

Orbánnal szemben Merkelre gondviselőként tekintenek a magyarok címmel közölt budapesti tudósítást a vasárnapi tüntetésről a Libération.

A francia baloldali újság szerint a több ezer tüntető megmentőként tekintett a német kancellárra a látogatása előtt. A tudósító kiemelte, hogy olyan országoknak a vezetőin kívül, mint például Azerbajdzsán vagy Türkmenisztán, mostanában európai politikus ritkán fordul meg Budapesten, mert "

, egy nacionalista populista jobboldali vezetővel és miniszterelnökkel, aki 2010-es hatalomra lépése óta valamennyi demokratikus intézményt megzabolázott: a közmédiát, az alkotmánybíróságot, az ügyészséget".

A szerző azt is megjegyezte, hogy többmilliós európai támogatásokat osztottak szét a hatalomhoz közeli embereknek, akiknek luxuséletmódja még a jobboldali választókat is megdöbbenti. A lap úgy vélte, hogy nem valószínű, hogy a tüntetők felhívása visszhangra talál.