Szanyi: Gyurcsány a baloldal vérét szívja

EP-választás, MSZP eredményváró Szanyi Tibor
Szanyi Tibor direkt választ nem vár Ferenc pápától, az üzenetet figyelemfelhívásnak szánta.
Vágólapra másolva!
Vadkapitalista kalandornak nevezte Gyurcsány Ferencet Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője Faceboook-bejegyzésében. A politikus szerint hiba volt az országgyűlési választások előtti baloldali megállapodás a közös jelöltekben, és közös listában.
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő Gyurcsány Ferenc DK-elnök évértékelőjéről korábban azt írta: „ez a vadkapitalista kalandor banda makacsul a baloldal vérét szívja, s azt hiszi, hogy ő maga ettől tűnhet baloldalinak”.

Azért, mert egy mozgalom, párt vagy bárki rátelepszik egy adott politikai térre, ettől még a mondanivalója nem lesz baloldali – kommentálta saját Facebook-bejegyzését Szanyi Tibor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Alkalmatlan, hogy az élre álljon?

A baloldaliság nagyon erősen szolidaritás bázisú, közösség bázisú, és nem utolsósorban jelentős és masszív kapitalizmus kritikával él. Az a mozgalom, amely abból próbál tőkét kovácsolni, hogy az általa bejárni kívánt pályán szidalmazza, kritizálja az összes többit és „csodálkozik, hogy ő is megkapja”, akkor ez egy szép show műsor, de nincs köze a baloldalisághoz – fogalmazott Szanyi Tibor. A politikus úgy folytatta: „egy szelvényvagdosó nagykapitalista (...) perszonálisan, személy szerint is, helyzeténél fogva alkalmatlan arra, hogy baloldali mozgalmak élére álljon.”

Szanyi Tibornak nem tetszett a DK-s évértékelő Fotó: Origo

Hiba volt

A közös listára emlékeztető felvetésére Szanyi Tibor úgy reagált: „elég nagy baj volt”. Hozzátette: annak idején csöndben volt, mert „nem akart belerondítani egy többségi akaratba”, de mérhetetlenül hibás volt, hogy médianyomásra a párt annak idején a közös lista állítása mellett döntött. Ennek az volt a következménye, hogy a kampányban a sajtó azon lovagolt: „ezek össze-vissza beszélnek” – jegyezte meg.

Szanyi szerint az ő hátukon került be a parlamentbe a Gyurcsány Ferenc vezette DK Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Meg voltak zavarodva

„Az volt a Demokratikus Koalíció érdeke, hogy a hátunkon bejutva a parlamentbe parlamenti helyekhez jusson (…), ez egy stratégiai hiba volt” – jelentette ki, hozzátéve: ennek a levét az EP–választásokon itták meg, a baloldali szavazótábor össze volt zavarodva, naivan és jóindulatúan ugyanis azt gondolta, hogy „ezen az ötös fogaton belül bárhova nyugodtan lehet szavazgatni”, kinek éppen ki szimpatikus, kit akar pozicionálni.