Új gázszerződést kötne Oroszországgal, új bevándorlás-politikát íratna az EU-val, és mindent támogat a reklámadó átalakításával kapcsolatban Orbán Viktor. Többek között ezekről beszélt a Hír TV-nek szerda este. Kiderült, menyire kell még neki a kétharmad, és hogy mennyire elkötelezett a transzparencia mellett. 

Új gázszerződést kötne Oroszországgal Orbán Viktor miniszterelnök. Erről a Hír TV-nek beszélt szerda este a Fidesz-frakció Mezőkövesdre kihelyezett ülésének helyszínéről, Vlagyimir Putyin orosz elnök küszöbön álló Budapesti látogatásával kapcsolatban. Azt mondta, rugalmas megállapodást szeretne kötni a 2015-ben lejáró magyar–orosz gázszerződés helyett, mivel nem tudni előre, hogyan változnak az energiahordozók árai a jövőben.

A Hír TV riporterének arra a kérdésére, hogy lehetőség nyílik-e az új gázszerződéssel további rezsicsökkentésre, azt mondta, hogy ez a szerződéstől függ, de két irányban is meg kell védeni „a családi háztartások pénzügyi helyzetét”. Részben az oroszoktól, részben pedig az Európai Uniótól, amely Orbán szerint az energiaunióval vissza akarja szorítani az állami ármeghatározás szerepét. 

Nem voltak konkrét cégügyek 

Az interjúban egyebek mellett érintették Angela Merkel hét eleji budapesti látogatását és a magyar német kapcsolatokat is. Orbán azt mondta, a kérdés az volt, hogy Németország hajlandó-e fenntartani azt a magas szintű együttműködést Magyarországgal, ami az elmúlt időszakban megfigyelhető volt, és arra jutottak, hogy kölcsönösen készek erre, sőt ennek növelésére is, de konkrétumokról nem tárgyaltak. Arra a kérdésre, hogy valóban beszáll-e a paksi atomerőműbe a német Siemens, azt mondta, konkrét cégügyekről nem tárgyaltak a kancellárral.

Szó esett a Magyar Honvédség helikopterbeszerzéséről, ami sajtóértesülések szerint ugyancsak téma volt kettejük találkozóján. Orbán azt mondta, nemzetközi verseny lesz, amin el fognak indulni a németek.  A pályázat kiírásához még hetek kellenek.

Orbán Viktort a reklámadó átalakításáról is kérdezték. Azt mondta, egyelőre nem vizsgálták felül az ezt érintő szabályozást. Szerinte az adó ellen a német cégek tettek panaszt Brüsszelben, ahol felülvizsgálták, és "írtak egy erős levelet". Ennek Orbán szerint az volt a lényege, hogy ha a kormány nem változtat a szabályozáson, akkor bizottsági eljárással néz szembe. A miniszterelnök szerint tárgyalni kell a változtatásról, de kikötötte, hogy az ebből tervezett bevétel nem változhat. Azt mondta, ő mindent támogat, ami megelőzi az uniós eljárást, elfogadható a feleknek, és a költségvetés szempontjait is figyelembe veszi.

A Hír TV megkérdezte a miniszterelnököt a bevándorlásról. Orbán szerint különbséget kell tenni a politikai üldözöttek és a megélhetési bevándorlók között, és felül kell vizsgálni az erre vonatkozó uniós szabályokat, amik „csábítanak a kijátszásra”. Elismerte, hogy a bevándorlók csak átutaznak Magyarországon, és "a helyzet ma még fenyegető, de nem vészes", viszont szerinte az ügy akkor lesz probléma, amikor a jelenlegi célországoknak elegük lesz, ezért kell egy új uniós bevándorláspolitika.

A transzparencia elve

Beszélt a frakcióülés témáiról is. Lesz általános politikai helyzetértékelés, és szóba kerül az oktatás, ahol szerinte túl sok gyerek vész el az általános iskolákba, illetve az egyetemekre bekerülők közül, és sokszor a középiskolában kell megtanítani a kisiskolás anyagot. Külön kiemelte a polgári peres eljárási rendszer átalakítását, hogy gyorsulhassanak az eljárások, illetve a civil szabályozás áttekintését, ahol az átláthatósági kérdésekkel foglalkoznának. Ezt bővebben is kifejtette: a transzparencia elvét követjük, minden magyar állampolgárnak joga van tudni, hogy ki finanszíroz egy civil szervezetet vagy egy pártot – mondta.

A veszprémi választások is téma lesz a frakcióülésen. Orbán Viktor szerint nem a kétharmad itt a lényeg, hanem „meg akarjuk tartani az ott élők bizalmát”. Azt mondta, a ciklusból hátralévő három és fél évben nem lát olyan feladatot, amihez kétharmadra volna szükség, bár utóbb korrigált: dönteni kell majd a parlamentnek a magyar honvédség jövőbeli kurdisztáni szerepvállalásáról.