Egyre súlyosabb a belvízhelyzet a Tiszánál

Vágólapra másolva!
Néhány száz hektárral, 46 800 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén - közölte Kádár Mihály védelemvezető-helyettes.
Vágólapra másolva!

A vízzel borított területből 26 400 hektár vetés és szántó - tudatta a szakember az MTI-vel. Nyolc belvízvédelmi szakaszon összesen 71 szivattyútelep üzemel, csaknem felük egész nap, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 3,6 millió köbméter volt - tudatta a védelemvezető-helyettes.

Folyamatos az ellenőrzés

A védekezésben az igazgatóság 338 munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból, a gépészek pedig biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését.

Kiszivattyúzott belvíz ömlik egy befogadó csatornába Zagyvarékas határában. A Közép-Tisza vidékén több mint 31 ezer hektárnyi földet borít a belvíz Forrás: MTI/Bugány János

Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt - a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Az elöntés mélységét méri egy vízügyi szakember egy belvízzel borított szántóföldön Szászberek határában. A Közép-Tisza vidékén sem jó a helyzet Forrás: MTI/Bugány János

Több településen figyelmeztetnek

Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint tíz településen másodfokú, hat településen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

A Dunántúlon nem a belvíz, hanem a havazás nehezíti az emberek életet. Erről bővebben itt olvashat.