Ma még csak Zalában aggódnak, holnap már a fél Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Szlovénia másfél napra lezárta útjait a kamionforgalom elől, mert 70 centi friss hóra számítanak. Az is gondolja meg az utazást, aki személyautóval indulna nyugati szomszédunk felé.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel 5 órától nem közlekedhetnek Szlovénia autópályáin a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek, az úton lévőket a hatóságok kiterelik a parkolókba. Az előrejelzések szerint több útszakaszra akár 70 centiméteres hó hullhat, erős szélre kell számítani, és nagyon rossz látási viszonyok alakulhatnak ki. A tilalmat várhatóan péntek este oldják fel, hamarabb csak akkor, ha az időjárási viszonyok lehetővé teszik.

Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál már megteltek a parkolók, ahogy a zalai pihenők is telítettek, ezért a magyar hatóságok már az M7-es somogyi szakaszán is pihenőhelyekre terelik a Szlovénia felé haladó kamionokat Szegerdőnél és Balatonkeresztúron.

Budapesttől 340 km-re, Mariborban viszont örülnek a hónak. A sípályák teljes kapacitással üzemelnek. Itt nézhet havas képeket.

Norvég levegő

A Norvég-tenger felől hideg levegő áramlik Nyugat-Európán keresztül a Földközi-tenger fölé, mediterrán ciklonokat alakítva ki. Egy ilyen, már megszűnőben lévő alacsonynyomású rendszer a Kelet-európai-síkságon okoz kiterjedt havazást, a Földközi-tenger középső medencéje felett pedig sokfelé kiadós esőt, zivatarokat.

A 2015.02.05-re érvényes figyelmeztető előrejelzés Forrás: met.hu

Hó és eső

Ma délelőtt az ország délnyugati harmadára újabb vegyes halmazállapotú csapadék érkezik. Csütörtök éjfélig főként a Zalai-dombságban várható nagyobb mennyiségű, 5 cm körüli friss hó. Pénteken a havazás tovább terjed a Dél-Dunántúlon, a Mura és a Dráva mentén akár 10 cm-nyi friss hó is hullhat.

Ónos eső

Csütörtök késő estétől délnyugaton a megerősödő északi, északkeleti szél már hordhatja a havat. Péntek hajnalban a Pécs–Szolnok tengelyben néhol valószínű átmeneti ónos eső is. Pénteken a gyakran erős szél Somogy és Zala megyékben okozhat hófúvást. Pénteken az ország keleti felén nagy területen várhatók viharos erejű, 70 km/h-nál is nagyobb széllökések.

A 2015.02.06-ra érvényes figyelmeztető előrejelzés Forrás: met.hu

Riasztások

Jelenleg csupán Zalában van érvényben citromsárga figyelmeztetés, de péntekre ez kiterjed az ország nagy részére, Zala és Somogy figyelmeztetési szintjét pedig a hófúvások veszélye miatt megemelik.

Míg nyugaton a havazás, keleten a belvíz okoz problémát. Az Alsó-Tisza vidékén több tízezer hektár áll víz alatt.