Megemlékeztek a húsz éve történt felsőőri romagyilkosságról

Vágólapra másolva!
A húsz évvel ezelőtt történt romagyilkosság áldozataira emlékeztek szerda este a burgenlandi Felsőőrön, a gyertyagyújtáson és az azt követő emlékesten több száz ember, közöttük roma szervezetek képviselői, politikusok és egyházi személyek vettek részt.
Vágólapra másolva!

1995. február 5-én négy roma származású fiatal - Josef Simon, Peter Sarközi, Karl Horvath és Erwin Horvath - egy "Romák vissza Indiába" feliratú táblát akart eltávolítani a településen, amikor a táblához elhelyezett robbanószerkezet működésbe lépett.

Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök beszédében úgy fogalmazott: a négy fiatalnak pontosan azért kellett meghalnia, ami miatt elődeik odavesztek a koncentrációs táborokban, vagyis mert romák voltak, és gyilkosaik gyűlölték a romákat. A politikus szerint mára ugyan csökkentek a szociális ellentétek, de a foglalkoztatottság továbbra is kedvezőtlen. A romák széles társadalmi elfogadottsága még mindig nem egyértelmű - fogalmazott a tartományfőnök.

Heinz Fischer államfő szintén párhuzamot vont a náci időkben történtekkel, és úgy fogalmazott: a közel hét évtizeddel ezelőtti események megmérgezték a jelent. Hozzátette, nyomokban ma is van még rasszizmus, és egyesek még mindig kételkednek az egyenjogúságban. Visszaemlékezése szerint a húsz évvel ezelőtti templomi megemlékezésen egy megdöbbent és elbizonytalanodott Ausztriát látott, és ez még inkább sarkallta a népcsoportokért, az emberi jogokért és a demokráciáért való kiállásra.