Felkoncolt őzek Kőbányán

2015.02.05. 15:24

Mintha a Predator járt volna a rákosmenti réten: fára akasztott zsigereket, bőröket talált az Origo egyik arra kiránduló olvasója, alig pár méterre a forgalmas sétaösvénytől. A felkoncolt őztetemeket rókacsaléteknek használják, de a vadász szerencsésebb helyet is találhatott volna – mondja a szakértő. Megrázó képek következnek.

Sokkoló látvány fogadta vasárnap a kirándulókat Kőbánya erdős külterületén, a Túzok utcai földúton: belek lógtak egy bokorról, mellettük két őz kizsigerelt teteme hevert egy vasrúddal letűzve. A közelben ugyan egy vadles is van, de a beleket és bőröket a sétaösvénytől alig 10-15 méterre terítették ki.

Találkozás az őzikével

"Elhagyatott helynek tűnik, de sokan járunk erre, kutyasétáltatók, lovasok, gyerekes családok is kirándulnak itt, az öt kerületet érintő mezőn. Mi lett volna, ha a dögöket egy kisgyerek látja meg először, aki csak képeskönyvből látott eddig őzikét?" – kérdezte levelében Sajti Viktória, az Origo olvasója.

Vasrúddal rögzítették a talajhoz az őzek tetemeit. Az eljárás szabályos, de a látvány sokkolóForrás: Sajti Viktória

Ki ölte meg Bambit?

A szemtanú értesítette az esetről a rákosmenti mezőőrséget, amely a három kerület határán fekvő rétet felügyeli, a tetemek hamarosan eltűntek a helyszínről. Az ügyben illetékes vadász nem akart nyilatkozni nekünk, csak annyit tudtunk meg, hogy rókacsalétekként tették ki a döghúst, és az őzek elejtője szabályosan járt el.

Faágra aggatott beleket, zsigereket talált az Origo olvasójaForrás: Sajti Viktória

Jobb helyet is találhatott volna

Legális az ilyen csalétek a nagykátai Gólyahalom Vadásztársaság vezetője szerint is. "Ha a terület tulajdonosa hozzájárul, a vadász szabályosan alakíthat ki úgynevezett dögtereket, hogy ezzel odacsalja a rókákat. Kilövésükhöz le sem kell zárni ehhez a területet" – mondja Kókai Tamás, azt viszont elismeri, hogy a helyszín kiválasztása nem volt szerencsés, a dögöket „illett volna" a sétaösvénytől távolabb, kevésbé látható területre helyezni, hogy ne sokkolják a turistákat.