Riasztás az ónos eső és havazás miatt

Nagykanizsa, 2015. február 6.
A havat takarítják a sűrű hóesésben Nagykanizsán 2015. február 6-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancs fokozatú - 2. fokozat a 3 fokozatú skálán - figyelmeztetést adott ki ónos esőre több déli megyére is, ill
Nagykanizsa, 2015. február 6. A havat takarítják a sűrű hóesésben Nagykanizsán 2015. február 6-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancs fokozatú - 2. fokozat a 3 fokozatú skálán - figyelmeztetést adott ki ónos esőre több déli megyére is, illetve havazásra figyelmeztet Baranyában, hófúvásra három megyében. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Elsőfokúra mérsékelték, vagy visszavonták a korábban az ónos eső miatt kiadott narancs, vagyis másodfokú riasztásokat. A nap második felében a hófúvás miatt várhatók másodfokú riasztások.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest megyében valamint a fővárosban várható még gyenge ónos eső.

Emellett az ország nagy részén viharos szélre, havazásra, hófúvásra figyelmeztetnek. A péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a havazás miatt Baranyára, a hófúvás miatt Baranya, Somogy és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Hófúvásra számítsanak

Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön az ónos, illetve fagyott esőt vagy esőt fokozatosan mindenütt havas eső, majd havazás vált fel. Az erős, sőt időnként viharossá fokozódó szél a hó állapotától függően elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is számítani lehet.

Estétől a szél fokozatosan veszít erejéből, emiatt a hófúvás is egyre több helyen megszűnik legkésőbb a nyugati megyékben.

Vizes, tapadós hó

Szombat reggelig 5-10 centimétert meghaladó mennyiségű hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében várható, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 10-15 centiméternél is több friss hó hullhat. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva több helyen vizes, tapadó hóra kell felkészülni.

Takarítják a havat a sűrű hóesésben Nagykanizsán Forrás: MTI/Varga György

Viharossá fokozódik a szél

Az erős, sőt időnként viharossá fokozódó szél elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de kisebb hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is lehet számítani.

Az ónos eső, hófúvás és intenzív havazás a közlekedést is nehezítheti megyében – figyelmeztetett a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az Útinform összesítése alapján a látási viszonyok mindenhol jók, csak Zalaegerszeg, Paks és Szekszárd környékén párás a levegő. Az elmúlt órákban az északnyugati országrészt leszámítva sokfelé megerősödött a szél.

Az ország délnyugati részén akár 15-20 centi hó is eshet Forrás: MTI/Varga György

Munkagépeket csoportosítanak át

Az autópályák és főutak burkolata túlnyomórészt száraz, a csapadékos területeken vizes, sónedves az úthálózat. Somogy és Zala megye déli területein a mellékutakon egyelőre téliesebbek az útviszonyok, Kiskőrös tájékán pedig az ónos eső miatt számíthatnak az autósok síkos útszakaszokra.

Az intenzív havazásban és hófúvásokban érintett megyékbe szükség esetén nagyteljesítményű munkagépeket csoportosítanak át. A munkákat ütemezetten végezik, azaz első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül az alacsony forgalmú, kisebb településeket összekötő mellékutakon és bekötőutakon avatkoznak be.

A közútkezelő azt kéri, hogy az érintett megyékben közlekedők utazás előtt minden esetben tájékozódjanak weboldalukon vagy a diszpécsereknél.