Nyűgnek tekintik és sajnálják is a menekülteket

Vágólapra másolva!
Polgármesterek nyilatkoztak a menekültjelenségről.
Vágólapra másolva!

Vámosszabadi polgármestere azt mondta, szomorúan olvasták az elmúlt napokban a menedékkérőkkel kapcsolatos híreket. Bár áradatot helyben nem érzékelnek, aggodalommal figyelik az eseményeket.

Lizákné Vajda Lívia (független) elmondta, hogy a 2013. július 1-jén nyílt befogadóállomáson élők és a falubeliek között nincs feszültség a mindennapokban, ugyanakkor a helyiek rendszeresen találkoznak például a buszokon menekültekkel, akik a táborba tartanak.

Nem a befogadóállomásra

A vámosszabadi volt katonai laktanyában létesített befogadóállomás 216 menekült ellátására alkalmas; megnyitásakor a helybéliek tiltakoztak. A polgármester most elmondta, hogy bár a helyieknek nincs problémájuk az oda érkezőkkel, továbbra sem értenek egyet a befogadóállomás létével.

A szlovák és osztrák határ mellett fekvő Rajka lakosai egyelőre nem érzik a menekültek jelenlétét - mondta a település polgármestere. Kiss Vince (független) úgy fogalmazott, hogy bár az osztrák határ könnyen elérhető a településről, ezt "szerencsére" az érintettek nem tudják, így Hegyeshalom felé indulnak Nyugat-Európába.

A helyiek a polgárőröknek szólnak

Hegyeshalomban nőtt a rendőri jelenlét, és az ott élők érzik a megerősödött migrációt. A helyi polgárőr-egyesület elnöke, Tóth Gyula azt mondta, hogy közös és külön járőrszolgálattal segítenek a rendőrségnek. Kritikus pont a vasútállomás, ahol rendszeresen jelen vannak. Tóth Gyula közlése szerint olyan is előfordult: a helyiek először őket értesítették, hogy valószínűleg menekültek várakoznak a vasútállomáson.

Az egyesületi elnök elmondta azt is, hogy a helyiek vegyes érzelmekkel viseltetnek a jelenséggel szemben: van, aki nyűgnek érzi, ám a többség inkább sajnálja, hogy a főként Koszovóból érkezők Nyugat-Európában látják csak a jobb élet lehetőségét. Hozzátette: a megnövekedett rendőri jelenlétnek az a kedvező következménye, hogy a bűnözés érezhetően csökkent.

Járőröznek a határ mentén

Jánossomorján is közösen figyeli a rendőrséggel a helyi polgárőr-egyesület a határsértőket. Németh László, a szervezet elnöke azt mondta, hogy a helyiek érzik és tapasztalják a menekültek jelenlétét. Az egyesület tagjai a többi között éjjel-nappal látó távcsövekkel felszerelkezve járőröznek a határ mentén.

Pénteken 79, február elseje óta pedig összesen 671 embert, köztük gyerekeket, kiskorúakat állított meg a rendőrség Győr-Moson-Sopron megyében, mielőtt azok továbbutaztak volna Ausztriába - mondta Takács József, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Hozzátette: a többségében koszovói állampolgárok, és Szíriából, illetve Afganisztánból érkezők egyike sem rendelkezett a továbbutazáshoz szükséges iratokkal.