Villásnyelvűnek nevezte Orbánt az európai szocialisták vezetője

Vágólapra másolva!
Gazdaságilag és morálisan is hanyatlónak tartja Magyarországot az európai szocialisták olasz vezetője, aki Veszprémben személyesen kampányol az MSZP által is támogatott független képviselőjelölt, Kész Zoltán mellett. Gianni Pittella Orbán Viktort „villásnyelvűnek” nevezte, amiért egyszerre beszél Angela Merkelhez és Vlagyimir Putyinhoz. 
Vágólapra másolva!

Élesen bírálta Orbán Viktor kormányfőt és a kormány külpolitikáját is a Budapestre látogató Gianni Pittella, az európai szocialisták frakcióvezetője.

Az Orbán elleni harcot támogatja

Látogatásának célja, hogy az MSZP és minden ellenzéki mozgalom illetve erő harcát támogassa az Orbán-kormány ellenében – mondta az Európai Parlament második legnagyobb, szocialista frakciójának vezetője Budapesten. Gianni Pittella szombat reggel előbb a Demokratikus Koalíció vezetőivel, így Gyurcsány Ferenc volt kormányfővel találkozott, majd az MSZP választmányi ülésére látogatott.

Gianni Pittella és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Illyés Tibor

Utóbbi helyszínen elmondta, hogy a gazdasági és a morális hanyatlás jeleit mutatja Magyarország, és külön kiemelte, hogy négymillió ember él a szegénységi küszöb alatt. Továbbá - emelte ki - olyan ember kormányozza az országot, akinek - mint a kígyóknak - „villás nyelve van”. Vagyis kétfelé nyilvánul meg: egyszer Angela Mewrkel német kancellár felé, ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz elnök felé is - fejtette ki.

Simicska és az oligarchaháború

Gianni Pittella kitért az Orbán-Simicska háborúra, mondván: „egy politikus és egy oligarcha között olyasmik hangzanak el, ami égbe kiáltó.” Beszélt arról, hogy nincs teljes szólásszabadság, morálisan elfogadhatatlan, hogy a kormány minden rossz okozójának Európát kiáltja ki, és eljött az idő, hogy mindezen változzon. Úgy vélte, ebben a változásban az MSZP-é lesz a főszerep.

„Kezdjük ezt Veszprémmel, legyen az ottani győzelem az első lépés” - lelkesítette a szocialistákat Pittella, aki szombat délután közös utcai kampányeseményen is részt vesz Veszprémben, ahol a Demokratikus Koalíció és az MSZP által is támogatott független parlamenti képviselőjelölt, Kész Zoltán mellett kampányol.

Júniusban jön a szocialista kongresszus

Június közepén Budapesten tartják kongresszusukat az európai szocialisták – ezt már az MSZP elnöke jelentette be. Tóbiás József elmondta, hogy a szocialista párt küldöttsége a múlt héten uniós biztosokkal és az európai szocialisták képviselőivel is tárgyalt Brüsszelben „Magyarország jövőjéről.”

Tóbiás arra az újságírói felvetésre, miszerint Gyurcsány Ferenc a baloldal kisajátítására törekszik, azt válaszolta: „Nem mondjuk meg, hogy ki építkezzen, és ki nem”. Az MSZP a maga részéről építkezik, és tiszteletben tartja, ha minden más párt, amely Magyarország jövőjéért akar tenni, ugyanezt teszi.

Fidesz: a baloldal uszít

A baloldal újabb lejárató hadjáratot indított brüsszeli szocialisták támogatásával Magyarország ellen - írta közleményben szombaton a Fidesz országgyűlési frakciója.

A Fidesz frakció közleményében úgy fogalmazott, hogy a baloldal a sorozatos bukás után most újra brüsszeli szocialistákat uszít Magyarország ellen, és diplomáciai offenzívával akar nyomást gyakorolni.

Szerintük ugyanezt tették, amikor a bankadó, a multik különadója és a rezsicsökkentés miatt hátba támadták, és az Európai Parlamentben nem egyszer lejáratták Magyarországot.