Szoros verseny várható a veszprémi időközin

némedi lajos plakát némedi lajos plakát
veszprém választás riport
Vágólapra másolva!
Mindössze néhány százalék különbséget mutatott ki egy közvéleménykutatás a február 22-i veszprémi időközi választás két legesélyesebb jelöltje között. Az ellenzék által is támogatott független Kész Zoltán népszerűsége 37 százalék, ami csak 6 százalékkal kevesebb a kormánypárti jelöltnél.
Vágólapra másolva!

Szoros versenyt ígér az alig két hét múlva esedékes veszprémi időközi választáson egy most nyilvánosságra került közvéleménykutatás, amely ráadásul két héttel ezelőtti állapotot mutat. Az Index.hu birtokába került felmérés szerint akkor csak 6 százalék volt a különbség a Fidesz-KDNP-s Némedi Lajos javára, akinek tetszési indexe 43 százalék volt.

Kész Zoltán, a veszprémi független ellenzéki jelölt Fotó: Bielik István - Origo

Az ellenzéki pártok - az MSZP, a DK, az Együtt és a Liberálisok - által is támogatott független Kész Zoltán támogatottsága 37 százalék volt, ám mint a kutatásból kiderült, Veszprémben ő vezet, csak a választókerülethez tartozó környező falvak szimpátiája „húzza le" az ő népszerűségét, mert ott a kormánypárti jelölt javára billent a mérleg nyelve.

A veszprémi 1-es számú országgyűlési választókerületben azért kellett új választást kiírni, mert Navracsics Tibor tavaly november 1-jétől uniós biztos lett, tisztségével pedig nem fért össze az országgyűlési képviselőség, így arról le kellett mondania. Az időközi voksolásnak nagy a tétje: ha a Fidesz nyer, akkor a pártnak megmarad az esélye, hogy megőrizze kétharmados többségét.

Plakátragasztó Veszprémben idén január végén Fotó: Bielik István - Origo

Tavaly áprilisban ugyan a fideszes jelölt Navracsics Tibor meggyőző fölénnyel nyert a körzetben. Ám a veszprémi voksolás eredménye azután különösen nem tekinthető lefutottnak, hogy november 23-án az újpesti-angyalföldi időközi országgyűlési választáson az MSZP jelöltje mintegy 20 százalékpontos előnnyel verte meg a kormánypárt vetélytársát, majd a január 27-i időközi önkormányzati képviselőválasztáson az MSZP színeiben induló pilisi postás legyőzte a Fidesz-KDNP jelöltjét.

A veszprémieket ezzel együtt sem hozta lázba a voksolás - legalábbis ez derült ki január végén az Origo helyszíni riportjából. Volt, aki azt sajnálta, hogy mégsem indul a választáson a minap Orbán Viktorral a médiaháborúban új frontot nyitott Simicska Lajos üzletember és médiavállalkozó.