A médiahatóság hivatalosan még nem tud Simicska hatalomátvételéről

Magyar Nemzet
a Magyar Nemzet szerkesztősége 2015.02.06.
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem vizsgálja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Simicska Lajos százmillió forintos nagyságrendű médiavásárlását, mellyel nemrég minden közös médiaérdekeltségükből kivásárolta az Orbán Viktor ellen médiaháborúban őt nem támogató üzlettársát, Liszkay Gábort.
Vágólapra másolva!

A médiahatóság megteszi a szükséges intézkedéseket, ha jogsértést tapasztal, ám egyelőre nem vizsgálhatja a Simicska Lajos múlt pénteki kirohanásával párhuzamosan a jobboldali médiabirodalomban végrehajtott tulajdonosi átrendeződést, mert hivatalosan még nem értesült róla - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Origónak küldött válaszából.

A jobboldali médiabirodalom szereplőinél jelentős tulajdonosi átrendeződés volt Fotó: Bielik István - Origo

Amiatt kérdeztük a médiahatóságot, mert a minap egy állampolgár bejelentéssel fordult az NMHH-hoz, és kérte annak az ügyletnek a vizsgálatát, mellyel pénteken Simicska Lajos kivásárolta közös médiaérdekeltségeikből a Hír TV és a Magyar Nemzet vezetéséről aznap lemondó Liszkay Gábort.

Simicska Lajos pénteken gyorsan intézkedett: kinevezett és megvásárolt Fotó: Bielik István - Origo

Az Origo is beszámolt arról, hogy pénteken Simicska az után, hogy „lelkiismereti okokra" hivatkozva váratlanul lemondott médiabirodalmának hat vezetője - köztük Liszkay -, kiválasztotta az új vezetőket. Emellett kivásárolta Liszkayt, akinek meghatározó tulajdonrésze volt a Magyar Nemzetben és a Hír TV-ben is. Simicska a Magyar Narancsnak azt mondta, a vételár százmilliós összeg volt.

A Magyar Nemzet szerkesztősége pénteken, a médiaháború csúcspontján Fotó: Bielik István - Origo

Az Origóhoz is eljutott levelében Tényi István „a médiapiaci koncentráció megelőzése érdekében, illetve a tulajdoni részek változása miatt" kért ezután hatósági ellenőrzést. Az NMHH válasza szerint ezt várható is, de „a hatóság kizárólag a tulajdoni változásra vonatkozó hiteles dokumentáció birtokában, a tények és körülmények teljes körű ismeretében járhat el az ügyben."

Hétfő estig azonban - írta az NMHH kommunikációs igazgatósága - az érintett médiaszolgáltatók a hatósághoz nem jelentettek be tulajdonosi változást és ilyen a nyilvános cégadatokban sem látható. A bejelentésre a Lánchíd Rádió Kft.-nek 14, a Class FM médiaszolgáltatójának, az Advenio Zrt.-nek 30, a Hír TV médiaszolgáltatójának pedig 15 nap áll rendelkezésére a változás bekövetkeztétől számítva.

Tényi Simicska életét is félti

Az NMHH-nál ellenőrzést sürgető Tényi Istvánról érdemes tudni, hogy ő volt az, aki még pénteken rendőrségi védelmet kért Simicska részére, amiért a vállalkozó a Hir24.hu-nak azt állította, hogy veszélyben lehet az élete. Utóbb a ORFK az Origo kérdésére közölte: „A rendőrség közérdekű bejelentés alapján nem lát el személyvédelmi feladatokat." Tényi István egyébként a belvárosi Fidesz tagja, és többek között feljelentette a netadós és a NAV elleni tüntetéseket szervező Facebook-csoportokat.