Elhagyja Magyarországot André Goodfriend

2015.02.11. 17:04

Családi okok miatt elhagyja Magyarországot André Goodfriend amerikai követtanácsos - értesült az Origo. A diplomata visszatér az Egyesült Államokba - erősítette meg a nagykövetség. Távozásának kizárólag magánéleti okai vannak, Washington teljes támogatásáról biztosította. 

 

“Mr. Goodfriend majdnem 18 hónapig szolgált ideiglenes ügyvivőként az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, abban az időszakban, amikor nemcsak Magyarországon, hanem a két ország kapcsolatában is jelentős fejlődések történtek – nyilatkozta az Origónak Elizabeth Webster, az Amerikai Nagykövetség szóvivője.

"Mr. Goodfriend végig Washington támogatását élvezte, és kitűnő munkát végzett az Egyesült Államok politikájának elősegítésében. A távozásának pontos dátuma még nem ismert, de valószínűleg már a közeljövőben sor kerül rá. Kérjük a médiát, hogy tartsa tiszteletben a Goodfriend család magánéletét” – tette hozzá a szóvivő. 

André Goodfriend távozásának időpontja még nem ismertFotó: Polyak Attila - Origo

Kommunikálta a kitiltásokat

M. André Goodfriend 2013 augusztusa óta töltötte be a követtanácsosi posztot az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén. Mivel Eleni Tsakopoulos Kounalakis korábbi nagykövet ugyanabban az évben, júliusban befejezte szolgálatát, Goodfriend lett az ideiglenes ügyvivő, a nagykövetség legmagasabb rangú diplomatája.

Így történhetett meg, hogy ő kommunikálta a kitiltási botrányt, amely tavaly október közepén robbant ki. Vida Ildikón, a NAV elnökén és helyettesén kívül azóta sem tudni, kik azok a magyar tisztségviselők, akiket korrupció gyanúja miatt kitiltottak az Egyesült Államok területéről.

André Goodfriend mindenben támogatta az új nagykövetet, Colleen BelltForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Vida Ildikó beperelte

Bár az ellenzék is civil szervezetek hónapokig tüntetéseken követelték, Vida Ildikó nem mondott le, viszont azóta is rengetegen emlékeznek akciójára, amikor a Szabadság téren megállította a sétájára indult Goodfriendet.

Vida végül – Orbán Viktor utasítására – beperelte az ideiglenes ügyvivőt, de a washingtoni külügyminisztérium nem vonta vissza a diplomata mentességét.

Goodfriend nemcsak a diplomáciában, hanem a közösségi oldalakon is aktív, Twitter-oldalán sokszor válaszolt kérdésekre, és néha-néha még Orbán Viktornak is odaszúrt. Hivatalos eseményekre gyakran elkísérte felesége is, akitől három fia született.

André Goodfriend és felesége tavaly decemberbenFotó: Polyak Attila - Origo

 

Szíriában is szolgált

A követtanácsos Budapest előtt Damaszkuszban, Szíriában főkonzulként szolgált az Amerikai Nagykövetségen, míg annak működését 2012 februárjában fel nem függesztették.